Přeskočit navigaci

Firefox: Návody a tipy k prohlížeči

Mozilla Firefox je komfortní webový prohlížeč, který vyniká jednoduchým ovládáním, řadou nadstandardních funkcí, snadnou rozšiřitelností a kvalitou. Více informací...

Základní informace

Oficiální Firefox je k dispozici pro Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista, Linux a Mac OS. Pro Windows je distribuován ve formě instalačního programu. Stáhnout aktuální verzi...

Firefox se standardně nainstaluje do cesty C:\Program Files\Mozilla Firefox a veškerá svá data (záložky, historii, nastavení apod.) si ukládá do uživatelského profilu. Jejich zálohu můžete provést pomocí programu MozBackup.

Funkce Firefoxu si můžete rozšířit pomocí řady doplňků (jak nainstalovat). Spolupráci s externími programy jako například Flash či Java realizujete pomocí zásuvných modulů (pluginů).

Řešení problémů

Nestandardní chování Firefoxu je většinou způsobeno některým z nainstalovaných rozšíření. Spusťte Firefox v safe módu. Pokud v něm půjde vše v pořádku, je s největší pravděpodobností chyba v některém z nich. V případě, se vám náhle u stavového řádku zobrazilo divné chybové hlášení, je chyba taktéž v některém z nainstalovaných rozšíření.

Druhým nejčastějším problémem bývá konflikt s nainstalovaným firewallem či antivirem. Zkontrolujte jejich konfiguraci. Pokud vám po aktualizaci Firefoxu přestal fungovat Internet, je s největší pravděpodobností chyba na straně špatně nastaveného firewallu.

Pokud vám po instalaci Firefoxu nefunguje Internet a např. v Internet Exploreru ano, je chyba buď na straně špatně nastaveného firewallu či přistupujete k Internetu přes proxy server, který máte v Internet Exploreru nastaven a ve Firefoxu ne.

Detailní popis problémů s návody, jak je řešit

V případě, že jste již vyčerpali všechny možnosti a zdárný výsledek se nedostavil, doporučuji vytvořit nový uživatelský profil a přesunout do něj důležitá data z toho starého.

Tipy

Firefox je velmi dobře konfigurovatelný. V jeho uživatelském profilu naleznete celou řadu zajímavých souborů, které lze využít ke konfiguraci. Jedná se zejména o soubory user.js, userChrome.css a userContent.css. Mocná je též konfigurační stránka about:config.

Obecné tipy

Funkce

Konfigurace

Úpravy vzhledu

Firefox 2.0

Rady a tipy, která se vztahují speciálně k Firefoxu 2.0. Většina je též platná ve Firefoxu 3.0.

Firefox 3.0

Rady a tipy, která se vztahují speciálně k Firefoxu 3.0.

Firefox 3.1

Ostatní

Jak pomoci s vývojem Firefoxu

Poznámka: Tipy jsou psány vždy pro aktuální verzi Firefoxu, pokud není řečeno jinak. V jiných verzích může být postup stejný, ale může se též lišit.

Články