Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Co dělat, když ve Firefoxu nejde přehrávat video

Poskytování streamovaného videa na Internetu je dnes již běžnou věcí. Příkladem může být Idnes TV či ČT24. Uživateli stačí webový prohlížeč a může sledovat svoji oblíbenou TV stanici či si přehrát legrační video přímo na webové stránce. Co však dělat, pokud video ve Firefoxu nelze přehrát?

Prvně je dobré si uvědomit, že video nepřehrává webový prohlížeč. K přehrávání videa použije program na přehrávání videa, který máte nainstalovaný v systému. Nejčastěji jsou pro tyto účely používány přehrávače Windows Media Player, Real Player či Quicktime. Prohlížeč komunikuje s přehrávačem skrze zásuvný modul (plugin), který program na přehrávání videa nainstaluje při své instalaci do systému či přímo do podsložky plugins ve složce s nainstalovaným Firefoxem (nejčastěji C:\Program Files\Mozilla Firefox). Firefox pak po svém spuštění nadetekuje nainstalované zásuvné moduly a ty v případě potřeby použije.

Pokud narazíte na stránku, kde vám nejde přehrávat video, poohlédněte se na stránce po informaci, jaký přehrávač je pro přehrání potřeba. Na každé slušné stránce je tato informace uvedena. Většinou se místo okna s přehrávačem zobrazí okno s odkazem "klepněte pro získání zásuvného modulu", ale po klepnutí vám služba Mozilla Update nepomůže a odkáže vás na manuální stažení a instalaci požadovaného přehrávače.

Detekce problému

Prvně se ujistěte, zda potřebný program máte nainstalovaný. Pokud ne, nainstalujte jej. Po ukončení Firefoxu a jeho opětovném spuštění budete moci video na stránce bez problémů přehrávat. V případě, že máte přehrávač nainstalovaný a video přesto nepřehrává, zadejte do adresního řádku adresu about:plugins, čímž se vám zobrazí stránka s nainstalovanými zásuvnými moduly. Pokud modul v seznamu naleznete, vyzkoušejte safe mód prohlížeče. Pokud v seznamu není, prohlížeč přehrávač nenalezl.

Alternativní způsob, jak otestovat prohlížeč, zda korektně spolupracuje s přehrávači, skýtají následující testy:

Pokud test přehrávání selže, postupujte dle potřebného programu.

Jak vyřešit nepřehrávající video ve Windows Media Playeru (WMP)

Pokud se vám nepřehrává video, které by se mělo přehrávat ve Windows Media Playeru, postupujte dle níže uvedených bodů, dokud nebudete úspěšní.

  • Z adresáře s nainstalovaným WMP (nejčastěji C:\Program Files\Windows Media Player) zkopírujte soubory npdsplay.dll, npdrmv2.dll a npwmsdrm.dl) do podadresáře plugins v adresáři s nainstalovaným Firefoxem (nejčastěji C:\Program Files\Mozilla Firefox). Následně restartujte Firefox.
  • Pokud uvedené soubory nemůžete nalézt, nainstalujte si Windows Media Player Plug-in for Netscape Navigator. Tento plugin by vám měl do adresáře s nainstalovaným WMP doplnit potřebné soubory.
  • Reinstalujte Windows Media Player. Ke stažení.
  • Stáhněte si potřebné soubory z neoficiálního zdroje. Ke stažení: npdsplay.dll, npwmsdrm.dll a npdrmv2.dll.

Pokud selže tento postup, obraťte se pro radu do CZilla fóra.

Více informací:

Jak vyřešit nepřehrávající video v RealPlayeru

Prvně ukončete Firefox a proveďte odinstalaci RealPlayeru (pokud jej máte nainstalovaný). Následně opětovně spusťte jeho instalaci a nainstalujte jej. Poté spusťte Firefox a mělo by být vše v pořádku. To mimojiné poznáte i tak, že v přehledu zásuvných modulů (do adresního řádku zadejte "about:plugins") naleznete řádek "RealPlayer™ G2 LiveConnect-Enabled Plug-In (32-bit)".

V případě, že v přehledu zásuvných modulů RealPlayer stále nevidíte, ukončete Firefox a proveďte následující akce:

  • Z adresáře C:\Program Files\Real\RealPlayer\Netscape6\ zkopírujte soubor nppl3260.xpt do podadresáře components v adresáři s nainstalovaným Firefoxem.
  • Z adresáře C:\Program Files\Real\RealPlayer\Netscape6\ zkopírujte soubor nppl3260.dll do podadresáře plugins v adresáři s nainstalovaným Firefoxem.

Opětovně spusťte Firefox a ověřte, zda je vše v pořádku.Pokud selže i tento postup, obraťte se pro radu do CZilla fóra.

Více informací:

Jak vyřešit nepřehrávající video v QuickTime

Prvně ukončete Firefox a proveďte odinstalaci QuickTime (pokud jej máte nainstalovaný). Následně opětovně spusťte jeho instalaci a nainstalujte jej. Poté spusťte Firefox a mělo by být vše v pořádku. To mimojiné poznáte i tak, že v přehledu zásuvných modulů (do adresního řádku zadejte "about:plugins") naleznete řádek "QuickTime Plug-in".

V případě, že se setkáte s chybou Quicktime Unavailable. The QuickTime Plug-in requires the QuickTime System extension version 5 or later, ukončete Firefox a proveďte následující akce:

  • Smažte všechny soubory npqtplugin*.dll (npqtplugin.dll, npqtplugin2.dll apod.) v podadresáři plugins ve složce s nainstalovaným Firefoxem.
  • Smažte všechny soubory npqtplugin*.dll v podadresáři plugins v adresáři s nainstalovaným QuickTime (obvykle C:\Program Files\QuickTime).
  • Přejděte do nastavení programu QuickTime: Nabídka Start -> Nastavení -> Ovládací panely. Zde klepněte na QuickTime, v zobrazeném dialogu zvolte Browser a v Mime Settings proveďte opětovné přiřazení přehrávaných formátů.

Proveďte opětovné spuštění Firefoxu a kontrolu, zda je vše v pořádku. Pokud ne, ukončete Firefox a vymažte soubor pluginreg.dat u uživatelského profilu. Pokud selže i tento postup, obraťte se pro radu do CZilla fóra.

Více informací:

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Fred
To se mi stalo při asociaci jinak skvělého VLC media playeru. Asociace se soubory se dá provést pouze při instalaci. Po asociaci přestalo jít video i audio ve všech prohlížečích. Pro opravu stačilo smazat z příslušných složek soubor npdsplay.dll. Doccela mě to naštvalo, protože mi přestal fungovat rozdělaný projekt (http://xy.wz.cz/feednav-test/radio.php) .

2. Venca
Jestli máte problémy s WMP, zkontrolujte si jestli jste přes Spybot nevymazali VCodec. Taky mi nešlo přehrávat video z internetu, ale díky záloze ve Spybotu už jde

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.