Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak na konfigurační soubor user.js

Patrně jste už asi slyšeli, že aplikace Mozilla jsou velmi dobře nastavitelné a přes konfigurační soubory jdou dělat slušné věci. Pokud se řadíte mezi začátečníky, kteří neví jak nato, je právě pro váš určen tento krátký úvod.

Uživatelský profil, tj. místo, kam si aplikace Mozilla ukládají svá data, standardně obsahuje hlavní konfigurační soubor prefs.js. Když si jej otevřete, uvidíte velké množsví řádků podobných následujícímu:

user_pref("browser.startup.homepage", "about:blank");

V prvních uvozovkách je název předvolby a v druhých je její hodnota. Pokud například ve Firefoxu provede nějakou změnu v dialogu Možnosti, uloží se do výše uvedené podoby do souboru prefs.js. Nainstalovaná rozšíření si též dost často ukládají svou konfiguraci do tohoto souboru. Jedná se vlastně o předvolby about:config, které když nastavíte na nevýchozí hodnotu na konfigurační stránce about:config či v GUI dialog pro nastavení aplikace, uloží se do tohoto souboru.

user.js

Výše uvedené ukládání do jednoho souboru má jednu nevýhodu. Jak postupně instalujete a odinstalováváte rozšíření, provádíte modifikace nastavení apod., velikost konfiguračního souboru roste. Ten začíná obsahovat celou řadu zbytečně nastavených předvoleb a díky některým nastavením může být i nepřenositelný na jiné PC. V horším případě se může Firefox chovat nestandardně. Následně pak většinou nezbývá nic jiného (pokud selžou standardní postupy) než vytvořit nový uživatelský profil, zkopírovat do něj základní data z toho starého a provádět celé nastavení znovu. To je poměrně nepraktické a řešení této věci spočívá v užití konfiguračního souboru user.js.

Jedná se o soubor se stejnou syntaxí jako výše uvedený prefs.js s tím rozdílem, že user.js má vyšší prioritu. Pokud tedy máte nastavenou nějakou předvobu (např. domovskou stránku) v user.js a provedete její přenastavení v programu, změna se sice do souboru prefs.js uloží, nicméně při dalším spuštění se přemaže nastavením z user.js

Toho se dá poměrně dobře využít, když si chcete vytvořit soubor s konfigurací, kterou si chcete zálohovat. Jednoduchou obnovou tohoto souboru do nového uživatelského profilu totiž snadno získáte původní nastavení bez nutnosti znovu vše nastavovat.

Poznámka: V konfiguračních souborech prefs.js ani user.js se neuchovává nastavení GUI tj. např. vaše nastavení lišt. To se uchovává v souboru localstore.rdf.

Konfigurační soubor user.js se v uživatelském profilu standardně nenalézá a je potřeba jej vytvořit. Musí být umístěn přímo "v rootu" profilu tj. tam, kde je umístěn soubor prefs.js. Jeho editaci provádějte v editoru, který zvládá kódování UTF-8.

Syntaxe jednotlivých řádků je stejná jako v případě souboru prefs.js. Blokové komentáře můžete psát mezi znaky /* */, pokud potřebujete pouze jednořádkový komentář, zahajte řádek znakem sharp (#).

# toto je jednořádkový komentář
/* toto je
   víceřádkový komentář */
user_pref("předvolba", "nastavená hodnota");

Přehled jednotlivých předvoleb získáte v přehledovém článku na Kb MozillaZine.

Tip: Prolézat rozsáhlý přehled předvoleb je nepraktické, zvlášť když potřebujete jen "to své nastavení". Doporučuji proto vytvořit nový uživatelský profil, z něj si někam zkopírovat soubor prefs.js, následně provést nakonfigurování aplikace a provést porovnání jednotlivých řádků v obou souborech. Nově přidané předvolby je pak dobré v přehledu dohledat a s vysvětlujícím komentářem přidat do user.js.

Uvedená přenositelná konfigurace má význam zejména u nastavování webového prohlížeče (Firefox, SeaMonkey Browser). U e-mailových klientů rozhodně nedoporučuji vytvářet tímto způsobem nastavení poštovních účtů.

Další informace

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. MiK
Zaujal mě ten začátek jednořádkového komentáře. Doposud jsem byl přesvědčený, že se začíná dvěma lomítky "//" a i Tebou odkazovaný popis to zmiňuje. Nicméně máš pravdu - hash je také možný.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.