Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Pár tipů k Chybové konzoli Firefoxu

Firefox 2.0 obsahuje nástroj, který se jmenuje Chybová konzola (ve starších verzích jej naleznete pod názvem Konzola JavaScriptu). Jedná se o velmi užitečný nástroj na ladění chyb v JavaScriptu a v pozdějších verzích i pro zobrazování chyb v CSS či v aplikaci samotné. Ačkoliv se jedná o mocný nástroj, můžete jej učinit ještě lepším. Zde je několik tipů.

S Chybovou konzolí souvisí tři předvolby about:config. První je javascript.options.strict. Když ji zapnete (hodnota true), budete do konzole dostávat i chybová hlášení, která sice neinformují o bezprostřední chybě v kódu, ale ukazují na chybu v jeho logice. Druhá předvolba, javascript.options.showInConsole, je užitečná zejména pro ty, kteří vyvíjejí nějaký doplněk či manipulují s uživatelským rozhraním aplikace. Když tuto volbu aktivujete, získáte detailnější hlášení, která se vám mohou hodit, když ladíte problém. Poslední předvolba, layout.css.report_errors, umožňuje vypnout chybová hlášení CSS, která umí konzolu pěkně zaneřádit již po návštěvě několika webů.

Chybovou konzolu můžete též zobrazit v postranní liště. Jak na to? Otevřete si v prohlížeči adresu chrome://global/content/console.xul, přidejte si ji do záložek a ve vlastnostech záložky nastavte Načíst tuto záložku v postranní liště. Odteď kdykoliv klepnete na uvedenou záložku, zobrazí se vám Chybová konzola v postranní liště.

Pokud vám existující možností konzole nestačí, můžete si nainstalovat rozšíření Console2, které možnosti konzole rozšiřuje a též opravuje řadu nedostatků. Zajímavým rozšířením je též Firebug.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Mazarik
Este by som doplnil par tipov, ktore by sa mohli hodit.
Pokial spustite Firefox z prikazoveho riadku(terminal) a nastavite browser.dom.window.dump.enabled na true, budu sa vam zobrazovat ladiace hlasky do prikazoveho riadku(terminal). Zdroj http://kb.mozillazine.org/Dev_:_Useful_prefs

2. Mathias kodlodot
Prakticky pouzivam z extensions jen firebug, je opravdu HIFI :-)

3. jana
mne sa vo FiF3 zobrazuje tato konzola pri zapati prehliadaca a taktiez vyskakuje pri niektorych ukonoch so strankami. da sa to nejako odstanit? chapem, ze to ma vyznam pre programatorov, ale s programovanim nic nerobim a zacala sa mi objavovat sama od seba. mate niekto nejaky typ ako by som mohla zrusit toto neustale vyskakovanie jej hlasenia? dik moc.. prosim na icq 265719260 dakujem

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.