Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

(Aktualizace) Co vám u nás v souvislosti s aplikacemi Mozilla chybí?

Tento příspěvek není úplně typický, ale více méně sem zapadá. Pro jeden projekt, který bych rád rozjel a který je v současné době ve fázi úvah, bych rád znal váš názor, co u nás v oblasti aplikací Mozilla (Firefox, Thunderbird apod.) chybí. Jinak řečeno, co zde není a mělo by být, co zde je, ale rádi byste to viděli jinak (lépe) apod. Za vaše názory budu moc vděčný. Pište je buďto do komentářů pod tento příspěvek či na můj e-mail. Děkuji.

Aktualizace: Přečtěte si návrh.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. PJ
s potěšením musím konstatovat, že různých doplňků či rozšíření existuje k Mozilla-produktům tak nepřeberné množství, že mě nenapadá snad nic, co by se ještě hodilo... spíš mám pocit že kdyby mě třeba napadlo něco co mi teda chybí, že bych se nejspíš dočkal odpovědi jak to vyřešit :))
k FF jsem už měl několik dotazů ve fóru Czilly, a pokaždé se řešení našlo :)

ale doufám že jiní, náročnější uživatelé Mozilly nějaké podklady přece jen napíšou :)

2. Amgis
Ja bych rozhodne uvital jeste vic "hardcore" clanku typu uprava userchrome ci jine na ceskem webu ne prilis zdokumentovane "hacky"

3. PIPboy (www)
no, ruzne tipy a hacky by urcite nebyly od veci, cas od casu me taky napadne neco, co mi v FF chybi a neznam na to plugin, treba jsem si rikal ze by mozna nebylo zle mit v liste zalozek nalevo vedle new-tab buttonu permanentne jednu pidizalozku sirky ikonky, ktera by zobrazovala download manager (tweaked verzi). (vubec IE7-like tvorba novych tabu by mozna nebylo uplne zle reseni)

no a asi par dalsich kdybch si vzpomel.. treba rekneme mam nektere pluginy ciste pro tvorbu webu a jejich ikonky a polozky menu jinak zbytecne prekazeji, takze by nebylo marne mit v liste knoflik kterym vsechny tyhle ovladaci prvky vypnu/zapnu.

ale tohle bude asi spis o clancich ze? :)

4. rony
Asi trosku viac podpory pre pouzivanie Firefoxu v rozsiahlejsich sietach a ich distribuciu v nich.
nieco uz tak trochu existuje, no predsa len by sa hodil komplexnejsi (a zrejme najlepsie modularny a otvoreny) nastroj na pripravu instalacnych balickov (aj do MSI) pricom by prehliadac po nainstalovani mal co mozno najsirsie konfigurovatelne "vsetko", co si pouzivatel moze v rozhrani ale aj spravani Firefoxu zmenit. Aby som mohol do instalacneho balicka zahrnut a predkonfigurovat aj rozsirenia.
Mohol by vediet prevziat vsetky zmeny, ktore som urobil vo svojej instalacii firefoxu a spravit z nich "balicek".

Za pomerne dolezite povazujem napr. aj moznosti ZAMEDZENIA zmien niektorych nastaveni.

Proste taky este vykonnejsi brat IEAK pre Internet Explorer.

Potom by ma velmi zaujal taky maly "ffsetup.exe" ktory by bol velmi maly ale po spusteni by sa zobrazil "wizard", ktory by zo zadanej lokacie (URL) stahoval sucasti Firefoxu a dokazal by napr. riesit update, pokial niektoru z tych sucasti zmenim.

Napr. by som ako admin siete velmi rad pohodlne riesil zmenu nastavenia domacej stranky, pridavanie a odoberanie Bookmarkov "centralne" - napr. tym, ze si firemne Firefoxy budu "sledovat" nejaky firemny update server...

Chyba mi moznost lahsie separovat adresare firefoxu mimo profil pouzivatela. Napr. by som chcel VSETKY zlozky, kam Firefox uklada svoje data, aby boli napr. na uplne inom disku.

Nieco, cim by som si otvoril napr. Gmail ale to okno by sa tvarilo "nedotknutelne" uz od momentu ako sa Gmail otvori (cize niekde je to vopred nastavene) a napr. sa mi ten Gmail "nezavrie" ked zatvorim cely Firefox ale iba ak naozaj chcem zavriet aj Gmail. Zaroven mi nahodne nijaka ina stranka ten Gmail "neprepise". Proste "nedotknutelne" okno :) Naozaj to ale nechcem riesit postupom: vsak si otvor Gmail, nainstaluj si rozsirenie xy a to ma v kontextovom menu Lock window. Pre lepsiu predstavu, chcel by som aby to okno s Gmailom posobilo skor ako samostatna aplikacia :)

Nieco, co by sa pred surovym zvacsenim okna prehliadaca na celu plochu (resp. surovym zvacsenim) najprv opytalo ci to chcem :) ved poznate take divne stranky, ktore to robia :)

5. JasnaPaka (www)
Ale pánové, přečtěte si příspěvek ještě jednou. Toto skutečně není o tom, co si přejete mít ve Firefoxu :)

6. PIPboy (www)
jenze v tom smeru tady vazne neni moc co dodat :)

7. MiK
1) MozLoc AKA CZilla translator: http://plathel.iglu.cz/czt/
2) Lepší a.m.o a silnější (systémová) vazba mezi autory programů (rozšíření) a l10n.

8. Jan Tušla
Prohlížeč, Mail klient, kalendář, office(OO sice nejsou od Mozilly, ale zadarmo jsou) to všechno tady je.
Možná bych uvítal nějákej přehrávač (ja vim je zde Songbird, ale ten se mně zda zatim nepoužitelnej), pak možná multijazyčný slovník (něco jako lingea lexikon) a něco jako průzkumníka we vinech s podporou tabů, filtrací, ...

A co se týká FF:
1. v FF jde něják zvětšit záložky (myslim výšku. výchozí je 16px mně by se hodilo tak 32px) a možnost přidávat ikony ke složkám
2. když si naistaluju FF tak aby tam hned bylo tlačítko na otevření tabu, záložek... (setkal jsem se s takovejma lidma co ani nevěděli že něco takovýho FF umí)
3. a taky lepší podporu rozšíření

9. psimek
Chápu to dobře, že by to měl být projekt konkurenční k czilla.cz? Tam snad chybí jen to wiki. :-)

10. Miroslav Juhos (www)
Uvítal bych víc informací pro vývojáře - zabývám se okrajově vývojem pluginu pro Firefoxe a i přesto že používám dokumentaci na http://developer.mozilla.org tak musím uznat že každá rada drahá, v jazyku rodném ještě dražší.

11. Pilda
Používám Operu jenom z jednoho prostého důvodu. Ten důvod je, že ve firefoxu chybí funkce pro přepínání zobrazení obrázků. Myslim, že to nepodporuje ani žádné rozšíření. Jde o to, že v Opeře se mi standarně zobrazují jenom obrázky, co má Opera v Cache a když už sem někde na webu a toužim aby se zobrazili obrázky, tak jenom přepnu mód a načtou se mi všechny. Pouhé vypínání a zapínání obrázků bohužel vůbec nestačí.

12. GeBu (www)
Ad 10. Miroslav Juhos: http://developer.mozilla.org/ je možné přepnout do češtiny - na překladech se pracuje.

13. SlovakSoft (www)
Pilda:
Skúste ImgLikeOpera, či to spĺňa požiadavky.
https://addons.mozilla.org/firefox/1672/

14. DiGi (www)
Jen jeden tip - pokud ještě nemáte vybrán wiki systém tak se zkuste kouknout i na DokuWiki. Příjemná syntaxe, oprávnění, jmenné prostory, zvýrazňování syntaxe vloženého kódu a moc pěkné možnosti rozšíření pomocí pluginů.

15. v6ak
Když sednu k jinému počítači s FF tak mi tam nejvíc chybí gesta.
Taky mě napadlo to, že při zakládání profilu by mi mohl nabídnout několik rozložení prvků inspirované jinými prohlížeči. (Myslím však, že do IE6 třeba lze zahrnout i vyhledávání, cílem není přesná kopie).

16. PetrTwo (www)
Po dlouhém přemýšlení jsem došel k závěru, že by bylo dobré buď integrování poštovního klienta přímo do FF (nepravděpodobné, to koneckonců nabízí SeaMonkey -který mi bohužel nevyhovuje), anebo v případě, že by uživatel měl na PC nainstalovaný FF i Thunderbird, obě aplikace by se vzájemně propojili. Ono se mi nechce zbytečně otevírat další speciální program na poštu, když mi chodí často a navíc FF mám otevřený v podstatě pořád. Kvůli tomu jsem rezignoval na emailového klienta - Thunderbirda - ve kterém jsem měl nastavené i RSS (ještě nepohodlnější). Kdo by chtěl mít kvůli častému příjmu pošty a zpráv RSS mít otevření speciální program, že? S tím by se určitě něco dalo udělat...

17. v6ak
[16] Řekl bych, že spuštění druhé XUL aplikace urychlí XULRunner ( http://cs.wikipedia.org/wiki/XULRunner ). Integraci možná taky umožní , ale pokud jo, asi si na to počkáme. I když je tu jedna otázka: co zde integrovat? Propojení RSS čtečky TB s FF by mohlo jít i implementací command-line parametru (+ aplikace, která by ho využila, protože FF asi neumí přesněji definovat předávané parametry) pro přidání čtečky.

K Seamonkey : http://jasnapaka.bloguje.cz/354532-suiterunner.php

18. v6ak
Ještě mě napadlo: Až to pojede pod XULRunnerem, mohla by být část profilu sdílená, např. doplnění ke kontrole pravopisu.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.