Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak do Firefoxu 2.0 přidat webovou RSS čtečku

Firefox 2.0 přichází s podporou pro externí a webové RSS čtečky. To není žádná novinka, již jsem to zde několikrát zmiňoval. Pěkná je zejména možnost spolupráce s webovými čtečkami. Ve Firefoxu 2.0 CZ naleznete mezi předdefinovanými čtečky Bloglines, Seznamu a Jyxo Články. V anglické verzi naleznete místo Seznamu a Jyxo článků čtečky Google Reader a My Yahoo. Jak docílit přidání další čtečky?

Cesta pro přidání nové čtečky vede přes konfigurační stránku about:config. V ní si vyhledejte všechny konfigurační předvolby začínající browser.contentHandlers. Uvidíte v seznamu několik předdefinovaných čteček seřazených do seznamu 0-5 (reálně jdou však předdefinovány tři). Nic vám však nebrání přidat si další.

K tomu slouží předvolby browser.contentHandlers.types.X.title, browser.contentHandlers.types.X.type a browser.contentHandlers.types.X.uri. Místo X si dosaďte další číslo v pořadí – v tomto případě 6. Do předvolby browser.contentHandlers.types.6.title zadejte název čtečky, do předvolby browser.contentHandlers.types.6.type odpovídající MIME typ (zadejte application/vnd.mozilla.maybe.feed) a do browser.contentHandlers.types.6.uri zadejte URL k webové stránce, která slouží ve webové čtečce pro přidávání nového RSS. Podmínkou je, že adresa RSS musí být posílatelná skrze URL. Místo, kam bude Firefox do URL přidávat adresu RSS, se označuje zástupným znakem "%s" (bez uvozovek).

Poznámka: Výše uvedené předvolby samozřejmě neexistují. Pro vytváření nové čtečky si je musíte vytvořit.

Abych vám to co nejvíce usnadnil, připravil jsem níže krátký přehled webových čteček, které se neobjevují v české verzi a v anglické ano (a obráceně). Postačí klepnout na odkaz a zvolená čtečka se vám automaticky přidá do Firefoxu.

Pokud jste provozovatel webové RSS čtečky, můžete uživatelům nabídnout její snadnou integraci s Firefoxem. Slouží k tomu JavaScriptová konstrukce navigator.registerContentHandler. Její použití je obdobné, jako když na webu poskytujete vyhledávací modul.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. premek
Nevedel by nekdo, jak pridat ctecku http://orijinn.com/ ?
Lepe receno jak zjistit onu pridavaci url, pokud je to tedy vubec mozne...

2. Acci (www)
Odkazy na přidání Seznamu a Jyxo Články do Firefoxu odkazují na tu samou adresu.

3. JasnaPaka (www)
[2] Opraveno, díky za upozornění.

4. Lukáš Mižoch (www)
Daly by se ty čtečky úplně zrušit?

5. AddThis
Pro anglické/americké/globální webové čtečky existuje toto:

https://addons.mozilla.org...n/4076

6. v6ak (www)
To mi nejede:

Chyba: [Exception... "'Permission denied to add http://fusion.google.com...edurl=%s as a content or protocol handler' when calling method: [nsIWebContentHandlerRegistrar::registerContentHandler]" nsresult: "0x8057001e (NS_ERROR_XPC_JS_THREW_STRING)" location: "JS frame :: javascript:navigator.registerContentHandler('application/vnd.mozilla.maybe.feed','http://fusion.google.com...edurl=%s',%20'Google%20Reader') :: :: line 1" data: no]
Zdrojový soubor: javascript:navigator.registerContentHandler('application/vnd.mozilla.maybe.feed','http://fusion.google.com...edurl=%s',%20'Google%20Reader')
Řádek: 1

Chyba: uncaught exception: [Exception... "'Permission denied to add http://fusion.google.com...edurl=%s as a content or protocol handler' when calling method: [nsIWebContentHandlerRegistrar::registerContentHandler]" nsresult: "0x8057001e (NS_ERROR_XPC_JS_THREW_STRING)" location: "JS frame :: javascript:navigator.registerContentHandler('application/vnd.mozilla.maybe.feed','http://fusion.google.com...edurl=%s',%20'Google%20Reader') :: :: line 1" data: no]

7. JasnaPaka [openID] (www)
[6] Patrně to bude souviset s nějakým novým bezpečnostním omezením. V odkazované stránce, která popisuje metodu "registerContentHandler" se píše:

"Note: Web sites may only register content handlers for themselves. For security reasons, it's not possible for an extension or web site to register content handlers targeting other sites."

8. v6ak (www)
Aha, takže si můžu třeba zkopírovat adresu, přejít na Google Reader a tam to vložit a pak by to mělo jet.
Stejně nechápu, proč to Google AFAIK nenabízí. V nastavení nabízí bookmarklet, ale toto ne. Českým uživatelům Firefoxu by mohl.

9. v6ak (www)
Dodám něco k postupu:
1) pravé tlačítko na odkaz pro přidání čtečky
2) kopírovat
3) Soubor/Pracovat offline :D
4) Pokusit se jít na doménu, kam se to má obracet (pro Google Reader to je fusion.google.com)
5) Jakmile se zobrazí chybová hláška, vložit do adresního řádku obsah stránky a potvrdit.
6) Zobrazí se dotaz na přidání čtečky.

Jednoduché, co?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.