Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak ve Firefoxu uzamknout nastavení

Čas od času se vám může hodit uzamčení předvolby či skupiny předvoleb. Jednoduše prostě nechcete, aby měl uživatel možnost je změnit. Návod, jak toho docílit, je trošku komplikovanější, ale vede ke zdárnému cíli.

Prvně vytvořte soubor, který pojmenujte mozilla.txt. Do něj budete přidávat jednotlivé předvolby about:config, které nechcete, aby uživatel mohl změnit. Jedná se prakticky o stejný způsob, jako kdyby jste editovali soubor user.js v uživatelském profilu. Jsou zde jen dva rozdíly:

  • První řádek souboru obsahuje dvě lomítka tj. "//" (bez uvozovek).
  • Jednotlivé řádky předvoleb nezačínají user_pref, ale lockPref.

Příklad: Chcete zamknout domovskou stránku tj. nedovolit uživateli její změnu. Obsah souboru mozilla.txt bude vypadat následujícím způsobem (za předpokladu, že domovská stránka bude Google).

//
lockPref("browser.startup.homepage", "http://www.google.com/");

Nyní následuje tak trochu nezvyklý krok. Ka každému bajtu souboru je potřeba přičíst konstantu 13 (byte-shifting). Nejsnadněji to provedete přes online službu, ale můžete si na to stáhnout i program. Výstupem bude soubor, který přejmenujete na mozilla.cfg. Ten umístěte do adresáře s Firefoxem (tam kde je soubor firefox.exe) a v podadresáři greprefs na konec souboru all.js přidáte řádek:

pref("general.config.filename", "mozilla.cfg");;

Toť vše. Pokud se po spuštění Firefoxu podíváte do dialogu Možnosti, uvidíte, že pole pro zadání domovské stránky bude vyšedlé a ani přes konfigurační stránku about:config se vám nepodaří domovskou stránku změnit.

Pokud vám přichází výše uvedený návod tak trochu nepraktický, doporučuji vyzkoušet Firefox 1.5 CCK, který umožňuje automatické vytvoření rozšíření pro úpravu Firefoxu. Krom celé řady možností umožňuje vytvořit i rozšíření, které vám uzamkne zvolené předvolby.

Uvedený návod lze samozřejmě zobecnit i na další aplikace Mozilla včetně Mozilla Suite / SeaMonkey.

Odkazy

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.