Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak nainstalovat rozšíření pro všechny uživatele

Pokud provedete instalaci rozšíření do Firefoxu či Thunderbirdu, nainstaluje se do vašeho uživatelského profilu. Občas ale můžete chtít nainstalovat rozšíření tak, aby bylo dostupné ve všech uživatelských profilech a zároveň se vám jej nechce instalovat do každého profilu zvlášť. Jak na to?

Řešení tohoto problému je vcelu jednoduché a vede na příkazovou řádku. Stáhněte si rozšíření (*.xpi) k sobě na disk a místo klasické instalace z webu či přes hlavní nabídku (Soubor -> Otevřít soubor) proveďte instalaci z příkazové řádky pomocí následujících parametrů:

firefox.exe -install-global-extension rozsireni.xpi

Uvedený způsob instalace pochopitelně vyžaduje administrátorská oprávnění v systému. Odinstalace rozšíření, které nainstalujete tzv. pro všechny, probíhá standardně přes Správce rozšíření.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. brum brum
se hodí, thx

2. Jiří Vysoký
Zkoušel jsem takto obohatit Firefox 2.0.0.6 (a Thunderbird) o slovníky a nedaří se. Nevíte někdo proč?

3. v6ak
[2] Nevím, já jsem s tím neměl problém.

4. v6ak
[2] Možná to chce prvně zavřít FF/TB a potom teprve instalovat. BTW: když "se nedaří", co se děje? Píše se nějaká chyba?

5. GeBu
Nevíte někdo jak se pak takové rozšíření aktualizuje? Na WinXP je uživatel s administrátorskými právy a další uživatelé s právy pouze uživatele.
1) Stačí aktualizovat rozšíření pod uživatelem s administrátorskými právy (přes grafické rozhraní) nebo se musí odinstalovat a nainstalovat znovu?
2) Pokud by měl jiný uživatel taky administrátorská práva, mohl by to mohl on aktualizovat taky? Nebo to musí udělat ten, který to rozšíření instaloval?

6. GeBu
Mám ještě jeden dotaz. ZIP verze aplikací od Mozilly se podle jednoho člověka dá vyrobit tak, že:
1) Nainstaluji aplikaci, ale nespustím ji.
2) Vzniknuvší adresář si někam zkopíruju a zazipováním si vyrobím ZIP verzi.
3) Odinstaluji aplikaci.
ZIP aplikaci stačí někam rozbalit a udělat zástupce - používám na síti, kde máme obojí zautomatizované na počítače. ZIP verze nedělá zápis do registrů. Jde normálně aktualizovat, ale pak už se objeví v nainstalovaných programech tzn. že aktualizace zapisuje do registru.
BTW: Myslíte si, že to má smysl? My to používáme pro celou řadu další aplikací: VideoLAN, VirtualDub, XnView, Blender, ... a proto i pro Mozillí aplikace. Jedním skriptem ze sítě aktualizujeme dost věcí.

A teď můj dotaz: Dá se výše uvedeným postupem vyrobit přímo ZIP verze s konkrétním rozšířením popř. lokalizací (když není lokalizovaná)? Neskrývá to nějaké nebezpečí? Např., že aplikaci spustím (ikdyž z příkazové řádky) a něco se v systému semele?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.