Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak na vlastní verzi Firefoxu

Mohou nastat situace, kdy zatoužíte po vlastní verzi Firefoxu. V takové situaci máte v zásadě dvě možnosti. Buď si modifikujete existující instalační program či provedete kompilaci přímo ze zdrojového kódu. Tento příspěvek neberte jako podrobný návod, ale jako vodítko k nasměrování ke zdárnému cíli.

Začnu od druhé možnosti tj. kompilace. Drtivá většina z vás nemá ke kompilaci vlastní verze důvod. Pokud si myslíte, že ho máte, ještě jednou si to rozmyslete a zapřemýšlejte, zda by vaše potřeba kompilace nešla řešit jiným způsobem. V případě, že skutečně chcete kompilovat vlastní verzi, stáhněte si zdrojové kódy a kompilujte. Pěkný návod, jak provést kompilaci pod Windows s použitím free nástrojů, sepsal Henrik Gemal. Druhým zdrojem potřebných informací pro vás bude příslušná sekce na serveru Mozilla Developer.

Daleko častější možností, která se hodí, je modifikace existujícího instalačního programu Firefoxu. Prostě si stáhnete exe a modifikujete jej. Aby to nebylo tak obtížné, existuje pro Firefox rozšíření Client Customization Kit. To umožňuje formou jednoduchého průvodce vytvořit vlastní instalační balíček (xpi), který lze vložit do instalačního programu a vytvořit si tak vlastní verzi Firefoxu. Pomocí tohoto nástroje můžete vytvořit balíček, který obsahuje vlastní nastavení, rozšíření, motivy vzhledu, vyhledávací moduly atd. Možností je v průvodci celá řada.

Závěrem důležitá poznámka. Modifikovaný instalátor Firefoxu nesmíte šířit. Můžete ho sice modifikovat, ale jen pro svoji potřebu či pro potřebu vaší firmy. Další šíření není povoleno, protože byste porušili licenci pod kterou je oficiální instalátor šířen. Pokud chcete verzi Firefoxu, kterou budete smět dále šířit, musíte si provést vlastní kompilaci a dodržet ochranné známky Mozilla Foundation.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. von banhoff
máš nějak rozjetý layout (článek je až pod menu)

2. JasnaPaka
No, to jsi mi toho moc neřekl :) U jakém prohlížeči a v jaké verzi? Testováno ve FF 1.5, FF 2.0b1, Opera 9 i MSIE 6.0 a všude v naprostém pořádku. Dělal jsem teď úpravy layoutu, nemáš v prohlížeči nacachovanou starou verzi CSS stylu?

3. shaamaan
existuje este aj 3. moznost, ako si spravit vlastnu verziu ff:

stiahnes si prenosnu verziu ff: http://portableapps.com/apps/internet/browsers/portable_firefox

a doinstalujes rozsirenia a vsetko ostatne, co ti vyhovuje...

odteraz uz nikdy ff neinstalujes, len spustas ;)

4. Roj
Bylo to tou keší, mel sjem stejny problem

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.