Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak aktualizovat Firefox či Thunderbird

Logo Firefoxu

Častým dotazem uživatelů téměř po každé aktualizaci Firefoxu či Thunderbirdu je, jak přejít (aktualizovat) na novou verzi. Možná jsem teď někomu způsobil lehké pousmátí, ale je nutné si uvědomit, že ne každý je technicky zdatný a jeho doménou je IT. Jak tedy na to?

Obecně se k aktualizaci můžete dostat dvojím způsobem. První, implicitně nastavené, jsou tzv. bezpečnostní aktualizace, které se vám například ve Firefoxu automaticky nabídnou či spíš potichu stáhnou a vám se zobrazí dialog, kde jste vyzvání k restartu Firefoxu. Při opětovném spuštění je aktualizace nainstalována a vše pracuje jak má. Tento způsob aktualizací je vcelku bezproblémový. Pokud se přesto vyskytne problém, je vám nabídnuto stažení celého instalačního balíčku, který se při dalším spuštění Firefoxu nainstaluje. Pokud nepomůže ani to, doporučuji postupovat podle následujícího návodu.

Druhým způsob aktualizací spočívá ve stažení plného instalačního balíčku z webu a jeho instalace. Zde se často uživatelé ptají, zda je potřeba předchozí instalaci např. Firefoxu odinstalovávat. V zásadě to nutné není, ale osobně to doporučuji. Nejprve tedy předchozí verzi odinstalujte, a až teprve následně nainstalujte novou verzi. Ušetříte si tak potencionální problémy a udržíte pořádek v systému. V souvislosti s odinstalací aplikace Mozilla je též častý dotaz, zda uživatel odinstalací přijde o svá data (záložky, pošta, kontakty apod.). Odpověď zní ne. Všechna tato data jsou uložena v uživatelském profilu, který zůstane odinstalací nedotčen. Po nainstalování nové verze tato data aplikace Mozilla najde a použije.

V souvislosti s aktualizacemi je též dobré upozornit, že viry či spyware v neudržovaném systému Windows můžou v rámci aktualizací nadrobit pěknou neplechu. Jsou známy případy, kdy tyto faktory způsobily ztrátu některých dat jako například záložek v průběhu aktualizace. Zde není chyba na straně aplikace Mozilla.

Posledním častým dotazem je, jak je to v rámci aktualizací s doplňky (rozšíření a motivy vzhledu). Odpověď je poměrně jednoduchá. Pokud instalujete tzv. minoritní aktualizaci (např. z Firefoxu 2.0.0.2 na 2.0.0.3), doplňky vám budou fungovat i po nainstalování aktualizace. Při hlavní (major) aktualizaci, kdy uživatelé přechází například z Firefoxu 1.5 na 2.0, se mohou některé nekompatibilní doplňky zakázat. To nastane tehdy, pokud autor uvedeného doplňku dosud neprovedl jeho aktualizaci pro novou verzi. S tímto se můžete setkat zejména krátce po vydání nové hlavní verze. Pokud se chcete tomuto případu vyhnout, doporučuji si dopředu ověřit, zda jsou vámi používané doplňky dostupné i pro novou verzi. Nejsnáze to zjistíte jejich vyhledáním na serveru Mozilla Add-ons. Pakliže doplněk není k dispozici pro novou verzi aplikace, můžete kontrolu kompatibility vypnout (ovšem na vlastní riziko).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Pnaky (www)
Myslim, ze je taky moznost rucne editovat dany doplnek a nastavit mu maximalni podporovanou verzi... Pripadne si tu extension sam upravit ale to by bylo asi na jiny navod/clanek...

Ovsem pri prechodu z verze FF 1.5 na 2.0 muze nastat problem s ulozenymi hesly v zalozce "neukladana hesla" (myslim), ty se pak nabizeji na danych strankach k pouziti...

2. Faust
Tento návod je na aktualizaci TB v Linuxu zcela nepoužitelný.
"Všechna tato data jsou uložena v uživatelském profilu, který zůstane odinstalací nedotčen. Po nainstalování nové verze tato data aplikace Mozilla najde a použije."
To ty data najde a použije sama od sebe?
V Linuxu určitě ne.

3. JasnaPaka (www)
[2] Je i v Linuxu, stejně jako ve Windows či Mac OS X. To, že máte náhodou problém neznamená, že uvedený návod není platný. To je jako tvrdit, že když někde spadlo letadlo, tak letadlo, kterým poletím, spadne taky zvlášť, když možnost jeho pádu je mizivá.

4. Jarek Jesenský (www)
Jsem na te vaší šíleně dlouhé titulce cca v první šestině a stále jsem nenarazil na informaci, zda a jak mohu (mám vůbec a proč vlastně, když mi všechny potřebné doplňky fungují?) přejít z Firefoxu 1.5 na 2.0, nebo si jestli si mám rovnou stáhnout 3.0 (a doplňky asi doinstalovat ručně)? Díky za tip :-).

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.