Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Kdy upgradovat na novější verzi Firefoxu

Základní poučka by se dala shrnout do jedné věty: upgradovat kdykoliv, kdy je dostupná aktualizace stabilní verze. Ve Firefoxu zvolíte Nápověda -> Zkontrolovat aktualizace a hned vidíte, zda je dostupná novější verze Firefoxu. V zásadě by nebylo dále o čem psát, ale ...

Firefox je většinou k dispozici ve dvou verzích. První je stabilní. To je ta, která je určena pro koncové uživatele (nyní je to Firefox 1.5). Stáhnete si ji na serveru CZilla.cz či Mozilla.com. Bohužel novináři jsou senzace chtiví a občas ohlašují novou verzi dříve, než skutečně vyjde. Na to pozor! Obrana je proti tomu jednoduchá. Pokud nejsou o nové verzi žádné informace na Mozilla.com (příp. Mozilla.org pro vývojové verze), nic nevyšlo a jedná se o tzv. novinářskou kachnu.

Pro 99% z vás je vhodné používát právě a pouze stabilní verze. Existuje pro to několik dobrých důvodů:

  • Používáte stabilní a ozkoušenou verzi, která byla vyladěna tak, abyste s ní měli co nejméně problémů.
  • Pro stabilní verzi existuje velké množství rozšíření.
  • Uživatelé stabilních verzí snáze seženou podporu, která jim zodpoví jejich dotaz.

Nyní k druhé skupině verzí. Jedná se o ty vývojové a většina z vás je zná jako Alpha, Beta či RC verze. Ty jsou určeny primárně pro vývojáře a testery – ne pro koncové uživatele! Bohužel řada uživatelů ráda "zakázané ovoce" a jakmile taková verze vyjde, okamžitě si ji nainstalují. Jenže pochopitelně často narazí na celou řadu problémů:

  • Program vytuhává či se chová nestandardně.
  • Řada rozšíření není pro vývojovou verzi dostupná.
  • Zmizí záložky či jiná důležitá data.
  • Samozřejmě nejsou poskytovány bezpečnostní aktualizace.

Stojí vám to za podobné problémy? Myslím, že ne. Samostatnou kapitolou jsou pak problémy s uživatelským profilem, který zprvu používáte ve stabilní verzi, následně ve vývojové, a pak se po problémech vrátíte zpět. Mixování stabilní a vývojové verze může s uživatelským profilem nadělat pěknou paseku.

Proč to celé píšu? Brzy vyjde Firefox 2.0 Alpha 1 a řada magazínů bude opět psát o nové verzi Firefoxu. Slůvko "vývojová" jim jaksi vypadne. A uživatelé budou instalovat a zadělávat si na problémy. Buďte tedy rozumní a zůstaňte u používání stabilní verze tj. Firefoxu 1.5.0.x. Touto volbou jenom získáte.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.