Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Redukce paměťových nároků Firefoxu 2.0

S příchodem Firefoxu 1.5 se mi přestaly zamlouvat jeho paměťové nároky. Některé jeho funkce (např. rychlé procházení zpět) totiž kladou zvýšené požadavky na paměť. Té mám sice relativně dost, ale na druhou stranu nemám spuštěný pouze prohlížeč. Rozhodl jsem se tedy zredukovat nároky tak, aby to nemělo vliv na funkcionalitu, kterou v prohlížeči používám. Výsledky mě potěšily.

O problematice zabírané paměti Firefoxem jsem zde již hovořil. Pokud pociťujete abnormální zabírání paměti Firefoxem, jedná se s největší pravděpodobností o leak, ale ne na straně Firefoxu, ale některého z vámi nainstalovaných rozšíření. Více viz můj příspěvek.

Jak jsem již zmínil, Firefox 1.5 přišel s některými funkcemi, které si vezmou více paměti. Něco podobného lze očekávat i u Firefoxu 2.0, kde taková podpora relací, kontrola pravopisu či eventuálně podpora proti podvodným stránkám si vezmou nějakou tu paměť navíc.

Níže uvedu a vysvětlím své nastavení. Předem říkám, že je přínosem pro mě a pro vás může a nemusí být. Vše se totiž odvíjí od vašeho hardware (velikosti RAM) a rychlosti připojení k Internetu. Pro učinění představy, vlastním 512 MB RAM a mé připojení k Internetu je proměnlivé, ale neklesá pod 1 MBit.

Níže uvedené předvolby můžete změnit na konfigurační stránce about:config (pokud předvolba neexistuje, pak si ji vytvořte) či ji můžete zapsat do konfiguračního souboru user.js.

Redukce paměťových nároků funkcí Firefoxu 1.5

browser.sessionhistory.max_total_viewers, moje nastavení: 0

Funkce rychlého procházení historie naposledy navštívených stránek je podle mě užitečná pouze v případech, kdy máte pomalé připojení či připojení s pomalou odezvou. V takovém případě totiž při volbě Zpět v prohlížeči chvíli čekáte než se zobrazí předchozí stránka. Při aktivované této funkci (výchozí stav) tomu tak není, protože struktura předchozích stránek je do určité historie načtena v paměti. Uvedenou funkci jsem si vypnul a zpomalení procházení zpět jsem nazaznamenal.

browser.cache.memory.capacity, moje nastavení: 2048

Tato předvolba udává maximální velikost vyrovnávací paměti v RAM v kB. Výhoda této mezipaměti je v tom, že např. jž jednou načtené obrázky, které jsou uchovány v této paměti, se po novém požadavku na jejich zobrazení znovu nestahují. Výchozí hodnota této předvolby je -1, což znamená, že se maximální velikost této vyrovnávací paměti určí v závislosti na množství RAM, kterou v PC máte. Pro představu, pokud máte 512 MB RAM jako já, je maximální velikost 14 MB. Původně jsem chtěl tuto paměť vypnout úplně, ale narazil jsem ve Firefoxu 1.5 na chybu, kdy nastal problém s načítáním některých stránek, když byla paměť vypnuta (ve Firefoxu 2.0 je chyba opravena). Její kompletní vypnutí se realizuje přes předvolbu browser.cache.memory.enable. Zvolil jsem tedy velikost této paměti na 2 MB a nepozoruji žádné zpomalení práce s prohlížečem.

config.trim_on_minimize, moje nastavení: true

Předvolba související s přidělováním a odebíráním paměti ve Windows. Při minimalizaci Firefoxu umožní Windows odebrat Firefoxu přidělenou paměť, kterou momentálně nepoužívá. Opět platí, že nastavením této předvolby na true můžete zpomalit činnost Firefoxu, ale osobně jsem nezaznamenal žádný problém.

Redukce paměťových nároků funkcí Firefoxu 2.0

S výše uvedeným nastavením sem zredukoval zabíranou fyzickou pamět ze 80-100 MB po celodenní práci na 45-50 MB, což je podle mě dobré. Po nainstalování Firefoxu 2.0 Beta 1 jsem si všiml, že zabraná paměť vstoupla o cca. 10 MB na 55-60 MB. Realizoval jsem tedy vypnutí funkcí, které jsou ve Firefoxu 2.0 nové a které nepoužívám.

layout.spellcheckDefault, moje nastavení: 0

Vypnutí kontroly pravopisu ve formulářích na webových stránkách. Pěkná funkce, ale osobně ji nevyužiji. Jednak si většinu delších textů předpřipravuji v textovém editoru, druhak mě nebaví přepínání mezi slovníky, když jednou píšu česky, jinde zase anglicky.

browser.sessionstore.enabled , moje nastavení: true

Předvolba na zapnutí/vypnutí správy relací. Osobně ji mam zapnutu, protože využívám funkce na obnovu panelů po pádu prohlížeče (viz níže), ale pokud to nepotřebujete, můžete tuto předvolbu nastavit na false a nějakou tu paměť ušetříte. Důležité upozornění: pokud tuto funkci vypnete, vypnete tím všechny funkce související se správou relací.

browser.sessionstore.max_tabs_undo, moje nastavení: 0

Předvolba udává počet stránek, které lze obnovit po jejich zavření. Vzhledem k tomu, že k již zavřeným stránkám se v dohledné době nevracím a nemám ani problém s tím, že byl čas od času omylem zavřel důležitou stránku, mám tuto funkci vypnutu. Předvolba souvisí se správou relací.

browser.sessionstore.resume_session, moje nastavení: false

Automatické obnovování panelů, které byly otevřeny před posledním ukončení Firefoxu. Této funkci jsem nikdy nepřišel na chuť, takže ji mam vypnutu. Ve Firefoxu 2.0 Beta 1 je standardně vypnuta, ale možná bude ve finální verzi aktivována. V souvislosti s relacemi mam aktivovánu pouze předvolbu browser.sessionstore.resume_from_crash, která mi obnoví panely po pádu prohlížeče.

browser.safebrowsing.enabled, moje nastavení: false

Funkce na odhalování podvodných stránek. Osobně s tímhle nemám problém, takže tuto funkci mam vypnutu. Ve vývojových verzích Firefoxu obsahovala nějaké ty memory leaky, ale to by již mělo být ostraněno.

Závěr

Po výše uvedeném nastavení jsem u Firefoxu 2.0 Beta 1 opět v hranici 45-50 MB zabrané fyzické paměti po celodenním používání. Znovu ještě připomínám, že některé výše uvedené předvolby mohou zrovna u vás zpomalit činnost Firefoxu. Je to hodně o ladění, jaké nastavení je právě pro vás vhodné.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Radek
Ještě bych uvítal článek o redukci paměťových nároků u Thunderbirdu.

2. JasnaPaka
Rád bych takový napsal, ale bohužel v současné době nevím, pomocí čeho by se daly redukovat. Nicméně oproti Firefoxu to ani není nutné.

3. DJ.Maca
Souhlasim s JasnaPaka, ze neni ani potreba Thunderbird nejak nastavovat ohledne redukce pameti. Ja osobne mam vice jak 12h zapnuty, a nikdy jsem nevidel vice jak 28 MB obsazene pameti RAM. U virtualni pameti jsem nejvice dosahnul 40 MB, ale to bylo vetsinou, kdyz jsem prohlizel nejaky HTML mail

4. Radek
Mě zabírá i 50 MB, možná to budě problém některého rozšíření.

5. milo1
browswer_cache_memory_capacity. Ve firefoxu v2.0 tato volba není. Není potrebná ? dik za odpoved.

6. JasnaPaka
Tato předvolba standardně neexistuje. Musíte ji vytvořit.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.