Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 2.0 a podpora relací

Firefox 2.0 přijde s nativní podporou uchovávání relací. Jinak řečeno, pokud máte otevřeno několik panelů a zavřete prohlížeč, při příštím spuštění se vám panely, které jste nechali otevřené, znovu načtou. Prostě vše, jako kdyby jste prohlížeč nikdy neuzavřeli.

U aktuální verze (Firefox 2.0 Beta 1 RC3) se zdá, že podpora relací je ve výchozí konfiguraci vypnutá. Pro její zapnutí nastavte předvolbu browser.sessionstore.enabled na hodnotu true (předvolba není standardně vytvořena) na konfigurační stránce about:config. Pokud chcete, aby Firefox automaticky obnovil předchozí relaci po spuštění, nastavte předvolbu browser.sessionstore.resume_session na true. Pokud máte zájem pouze po obnovení relace po pádu prohlížeče, nastavte na hodnotu true předvolbu browser.sessionstore.resume_from_crash. V rámci relace se obnoví nejen panely, ale i text, který jste vložili do formulářů na stránce.

V souvislosti s podporou relací existuje několik dalších zajímavých předvoleb. První z nich je browser.sessionstore.interval, která v milisekundách udává, jak často se do uživatelského profilu uloží informace o aktuální relaci. Výchozí hodnota je 10 000 milisekund, což odpovídá četnosti každých 10 sekund.

V rámci podpory relací si Firefox pamatuje několik naposledy zavřených panelů. Pokud tedy zavřete nějaký panel omylem a chcete jej obnovit, přejděte v hlavní nabídce do History -> Recently Closed Tabs (anglická verze, jak bude přeloženo nevím), kde naleznete seznam naposledy zavřených panelů, které můžete snadno obnovit. Počet zavřených panelů, které si bude Firefox pamatovat, ovlivníte předvolbou browser.sessionstore.max_tabs_undo. Výchozí hodnota je 10.

Konfigurovatelný je i maximální počet oken, které se v rámci relace mohou obnovit. To můžete korigovat pomocí předvolby browser.sessionstore.max_windows_undo, jejíž výchozí hodnota je 10.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Amgis
"Konfigurovatelný je i maximální počet panelů, které se v rámci relace mohou obnovit. To můžete korigovat pomocí předvolby browser.sessionstore.max_windows_undo, jejíž výchozí hodnota je 10."
nemate tady nahodou na mysli spis okna?

jinak musim potvrdit jen ze na nejnovejsim nocnim buildu to funguje, bohuzel me to nacita prijde prilis pomale. Ten postup obnoveni je pomerne divny, nejdriv se spusti FF, nacte se homepage(teda aspon se zacne nacitat) a teprve pak se nacte session. Clovek tak ztrati dobrou 1-2 vteriny ale hlavne je to oproti SS hodne matouci...

2. JasnaPaka
Máte pravdu. Samozřejmě se jedná o maximální počet oken. Opraveno. Díky.

3. Amgis
nz
btw: muzu se pls zeptat odkud mate vzdy tyto "horke" info o new features?

4. JasnaPaka
Z diskusních skupin na news.mozilla.org, z blogů atd.

5. helenka
hurá, hurá... konečně ;-) to bude kámoš rád (záviděl mi to a plugin si doplnit neuměl :-D)

6. Amgis
jen bych mel jeste dotaz. Planuje se tohle jako nejaka "oficialni funkce" FF do 2.0 verze (myslim tim nastaveni z menu atd) nebo to bude stal jen "about:config" funkce?

7. JasnaPaka
To bohužel netuším, ale spíš si tipnu, že ano.

8. milo1
Amgis
Najlepším riešením podle mojho nazoru nainštalovať rozšírenie
TabMixPlus: http://tmp.garyr.net/. Jeden bug som zaznamenal avšak nema to vplyv na funkciu tohto rozšírenia. Používam Firefox v2.0b1.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.