Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak na kontrolu pravopisu ve Firefoxu 2.0

Vývojová verze Firefoxu 2.0 obsahuje kontrolu pravopisu textu, který zadáváte do formulářů. Jak jsem si všiml, lidem dělá problém ji rozchodit s českým slovníkem, takže si ukážeme, jak na to.

Prvně je dobré poznamenat, že i když si nainstalujete českou verzi Firefoxu, nebude její součástí český slovník kontroly pravopisu. Je to dáno hlavně licenčními důvody (nebudeme rozvádět). Český slovník si proto budete muset doinstalovat z webu CZilla.cz. Pokud máte nainstalovaný kancelářský balík OpenOffice a v něm máte nainstalovaný český slovnik, můžete použít ten. Naleznete jej v adresáři <složka s balíkem>/share/dict/ooo. Jedná se o soubory cs_CZ.aff a cs_CZ.dic.

Pokud si nainstalujete slovník z balíčku, který je umístěn na serveru CZilla.cz, pravděpodobně budete překvapeni, že slovník Firefox nenalezne. To je dáno tím, že uvedený balíček se slovníkem je určen pro Thunderbird, a proto se nainstaluje do složky s aplikací do podadresáře components/myspell. Firefox však ukládá slovníky do podadresáře dictionaries. Slovníky tedy musíte nejprve do tohoto podadresáře přesunout.

Poznámka: Rozšíření se slovníkem z webu CZilla.cz se nenainstaluje do uživatelského profilu mezi ostatní rozšíření, protože obsahuje obsahuje starý instalační formát, který není kompatibilní se Správcem rozšíření (doplňků). Z tohoto důvodu nepůjde slovník standardním způsobem odinstalovat a musíte jej odstranit manuálně. Postačí smazat výše uvedené soubory slovníku.

Přepnutí slovníku na český je pak snadné. V editačním poli, kde se kontroluje pravopis, klepněte pravým tlačítkem, v zobrazené nabídce zvolte Jazyky a v podnabídce zvolte češtinu. Druhou možností je nastavení jazyka přes konfigurační stránku about:config, kde nastavíte předvolbu spellchecker.dictionary na jméno souboru se slovníkem bez přípony tj. pokud je váš slovník uložen v souboru cs_CZ.dic, nastavíte předvolbu na hodnotu cs_CZ, pro cs.dic nastavíte cs.

Vypnutí kontroly pravopisu realizujete přes předvolbu layout.spellcheckDefault. Postačí nastavit hodnotu této předvolby na 0. Hodnota 1 je výchozí a znamená, že kontrola pravopisu se bude provádět pouze ve víceřádkových editačních prvcích (textarea), hodnota 2 aktivuje kontrolu pravopisu i u jednořádkových vstupů.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. tonda kavalec
components/myspell

V prave uvolnene SM 1.1a musi byt slovniky ulozeny ve slozce dictionaries, jinak nejsou programem nalezeny a tudis ignorovany.

2. v6ak
Konečně mi to funguje. Doufám, že CZilla vytvoří slovník i pro FF do vydání final verze.

3. lední brtník
v rc2(?) verzi je default označování neznámých slov zapnuto. toto dobrodiní jde vypnout v tools / options / general - Check my spelling as I type

4. dumar
a pokud dokaze oznacit spatny pravopis , dokaze ho taky opravit? Nejak jsem neprisel na moznost opravy,pouze se mi to podtrhuje cervenou vlnovkou

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.