Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak zjistit kompatibilitu nainstalovaných doplňků ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Jednou z nejčastějších věcí, které uživatelé řeší při přechodu na novější verzi Firefoxu, je kompatibilita nainstalovaných doplňků. Zatímco u minoritních aktualizacích tento problém většinou nevzniká, u přechodu na novou hlavní verzi (např. z FF 2.0 na 3.0) to problém je. Problémem navíc je, že uživatel nemá možnost standardním způsobem zjistit, zda nainstalovaný doplněk bude s novou verzí Firefoxu kompatibilní.

Částečně se tento problém snaží řešit doplněk Extension List Dumper, který umožňuje vyexportovat seznam nainstalovaných doplňků s informací o rozsahu verzí, s kterými jsou kombatibilní. Částečně proto, protože informace, že daný doplněk není kompatibilní s novější verzí ještě nemusí být zcela pravdivá. Pokud totiž autor doplňku vydal jeho novější verzi speciálně pro novou verzi Firefoxu, nenabídne se ke stažení uživatelům starších verzí a ty tak ve výpisu vidí mylnou informaci. I přesto je tento doplněk užitečný a řadě uživatelům může usnadnit rozhodování, zda na novou verzi Firefoxu přejít hned či ještě počkat do té doby, než autoři doplňků provedou aktualizace pro novější verzi.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Shinta
Osobně používám rozšíření "Nightly Tester Tools".

2. ondatra
dost doplňků pořád není kompatibilní s verzí 3 - nestálo by za to zopakovat jejich soupis tady na blogu a následnou výzvu vývojářům? Myslím, že to byl výborný nápad.

3. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[1] Jasně, existuje řada způsobů jak obejít kontrolu kompatibility doplňků a zkoušet, zda doplněk bude fungovat i v novější verzi. Běžný uživatel ale nemá na podobné pokusničení čas ani chuť, a právě pro něj je tato jednoduchá kontrola, zda může snadno přejít.

[2] Pochopitelně, dokonce s finální verzí není kompatibilní skoro žádný, ale to se změní s příchodem RC verzí Firefoxu 3.0. Tehdy začnou mít autoři doplňků možnost nahrávat na server Mozilla Add-ons doplňky kompatibilní s Firefoxem 3.0.

4. Jarda
Já zatím nepřešel, ale je proto, že nevím jak je to vlastně s přenosem nastavení mezi FF2 a FF3?

5. Arcao (www)
[4] myslim, ze to neni problem, FF3 si vezme nastaveni z FF2 a predela si ho na svoje nastaveni. Ale projistotu pouzij MozBackup a zazalohuj stary profil.

JP: Jak to vypada s MozBackup a FF3? Cekas az budou venku RC?

6. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[5] Vydání blokuje jeden problém s externí knihovnou na tvorbu archivů. Konkrétně mi to nechce korektně vytvářet zaheslované zálohy. Momentálně to řeším s autorem uvedené knihovny. Až se to dořeší, bude release. Ne později než vydání Firefoxu 3.0.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.