Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Nová podoba skryté stránky about:mozilla ve Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Firefox obsahuje řadu „skrytých“ stránek začínající textem about:, které poskytují řadu užitečných informací, případně jsou to jen takové „legrácky“. Asi nejznámější je konfigurační stránka about:config, která se zobrazí, když do adresního řádku zadáte adresu about:config. Těchto stránek existuje celá řada a jejich kompletní přehled naleznete v Knowledge Base MozillaZine. Jednou z nich je též about:mozilla, která obsahuje citát z Knihy Mozilla, který připomíná citáty z bible. Kniha Mozilly neexistuje, jedná se o text sepsaný vývojáři, který má skrytý význam. O historii této stránky si můžete přečíst na Wikipedii. Ve Firefoxu 3.0 má tato stránka nový text. Pokud si v posledních vývojových verzích Firefoxu 3.0 zobrazíte tuto stránku, zobrazí se vám text:

Mamon stále spal. A tak znovuzrozené zvíře pokrylo zem a jeho počty narostly v zástupy. V těch časech o něm hlásili a s mazaností lišek v ohni obětovali obilí. I vystavěli nový svět k obrazu svému, jak slíbili v posvátném svitku, a hovořili o zvířeti se svými dětmi. Mamon se probral a hle, nebyl nic víc než jen následovník. (z Knihy Mozilly, 11:9 (10. vydání))

I tento text má samozřejmě svůj skrytý význam a je vysvětlen v příslušném záznamu v Bugzille. Slovo „mamon“ je narážka na Internet Explorer a v textu samotném se naráží na ztrátu pozice inovátora. Dále je zde zmíněn Mozilla Manifest, který vyjadřuje cíle projektu, magazín about:mozilla či logo Firefoxu v obilí, které v rámci propagace Firefoxu vytvořili studenti Oregonské státní univerzity.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. nt
uz bylo nacase. soucasny about:mozilla je jeste z dob firebirdu, ne? :)

2. Adam Hauner (www)
Hmm, pro příští vydání SeaMonkey to bude chtít asi upravit.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.