Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Mozilla Corporation, Mozilla Foundation, Mozilla.org...

V poslední době, a zvlášť při příležitosti vydání Firefoxu 2.0, jsem si začal všímat, jak řada autorů novinek svévolně zaměňuje Mozilla Corporation, Mozilla Foundation a Mozilla.org. Na jednom webu jsem se dočetl, že Firefox 2.0 vydala Mozilla Corporation, jinde zas tvrdili, že Mozilla Foundation apod. Jak to tedy je?

Produkty Mozilla Firefox a Mozilla Thunderbird vydává Mozilla Corporation. Kdo mi nevěří, nechť se podívá do tiskové zprávy k vydání Firefoxu 2.0. Mozilla Corporation tyto produktu vyvíjí i vydává. To kdysi dělala Mozilla Foundation, ale ta tyto aktivity převedla poměrně dávno na vzniklou Mozilla Corporation, což je její dceřiná společnost. Mozilla Foundation pouze vlastní ochranné známky, stará se o pár webů a pár dalších aktivit.

Méně často je též tvrzeno, že Mozilla Sunbird vydává Mozilla Corporation. Ne, není tomu tak. Mozilla Sunbird je v současné době "jen" hostující projekt na webu Mozilla.org obdobně, jako například SeaMonkey. A jak je to s Mozilla.org? Mozilla.org je často brána jako synonymum pro Mozilla Foundation, ale není to asi úplně přesné. Mozilla.org je nyní pouze web, který původně obsahoval celý projekt. Aktuálně je to web plný různě starých informací a o jeho budoucí podobě se diskutuje.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak
Proč se vytvořila Mozilla corporation? Jaký to má význam?

2. JasnaPaka (www)
[1] http://www.mozilla.org/reorganization/

3. GeBu (www)
A comu patří FTP? MoCo nebo MoFo?

4. JasnaPaka (www)
[3] Popravdě řečeno nevím.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.