Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak mít spuštěné dvě verze Firefoxu současně

Většinou to nepotřebujete, ale v určitých specifických situacích si přejete mít spuštěné dvě různé verze Firefoxu současně. Jak toho docílit?

Prvně je potřeba pro každou verzi potřeba připravit samostatný uživatelský profil, protože není možné, aby obě verze používaly stejný. Potřebné profily vytvoříte tak, že ukončíte Firefox a spustíte jej s parametrem "-P" tj. firefox.exe -P. V tém příkladu budu mít vytvořeny dva uživatelské profily – default (pro Firefox 1.5) a old (pro Firefox 1.0.7).

U první verze (1.5) upravím zástupce Firefoxu tak, aby se spouštěl s určeným profilem tj. firefox.exe -p default (ano, zde je "p" malé). První verze by měla být ta, kterou standardně používáte tj. váš výchozí prohlížeč. Důvod vysvětlím níže. V adresáři s instalací druhé verze Firefoxu (v mém případě Firefox 1.0.7) vytvořte BAT soubor, např. firefox.bat s následujícím kódem:

@set MOZ_NO_REMOTE=1 
@start firefox -p old

Druhou verzi Firefoxu nebudete tedy spouštět standardně přes firefox.exe či zástupce na ploše, ale přes tento BAT soubor (i na něj si ostatně můžete udělat zástupce).

V zásadě je možné spouštět obě verze Firefoxu přes takto vytvořený BAT soubory. Osobně to však nedoporučuji, protože pokud máte jeden z nich (tu první verzi Firefoxu) nastaven v systému jako výchozí, po poklepání na HTML soubor na disku se nemusí v prohlížeči otevřít.

Někdo může namítnout, že modifikace zástupce u první spouštěné verze není vlastně nutná. V zásadě má pravdu, protože pokud bude profil default označen jako výchozí, skutečně to není potřeba. Dle mě je však uvedené spouštění jistější.

Uvedený příklad lze modifikovat na spouštění i více než dvou verzí, ale skutečně nevím, k čemu by vám to bylo :).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.