Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Kdy mohou zásuvné moduly škodit

Aplikace Mozilla spolupracují s externími programy formou zásuvných modulů (pluginů). Typicky se jedná o Flash, Javu, Windows Media Player apod. Nainstalované zásuvné moduly, které se instalují společně s aplikací, se mohou stát příčinou dvojích problémů.

První problém se týká stability programu. Pokud vám například Firefox často padá s hlášením "V zásuvném modulu ... nastala chyba.", je dobré to nějakým způsobem začít řešit. Dost často je zdrojem těchto problémů stará či nestabilní verze nainstalovaného zásuvného modulu. Jak to vyřešit?

V chybovém dialogu se často objevuje informace o tom, v jakém zásuvném modulu nastala chyba. Nejčastěji to bývá Flash. Starou verzi programu proto odinstalujte a v seznamu zásuvných modulů about:plugins (zadejte do adresního řádku pro zobrazení přehledu) se přesvěčte, zda již není nainstalován. Pokud jste do podadresáře plugins nahrávali zásuvné moduly ručně, bude potřeba tyto soubory ručně smazat. V přehled about:plugins zjistíte, o které soubory se jedná. U konkrétního zásuvného modulu je totiž v přehledu vždy řečené, který soubor zajišťuje funkčnost modulu. V jiných adresářích než podadresář plugins nic nemažte! Následně si stáhněte poslední verzi programu, který poskytuje zásuvný modul a nainstalujte ho. Problém by tím měl být vyřešen.

Druhý problém je potencionální. Zásuvné moduly, které zajišťují spolupráci s externími programy, jsou mocné. Takový Flash, Java apod. dokáží operovat přímo v operačním systému, takže přes zásuvný modul lze obejít zabezpečení libovolného webového prohlížeče. Ne, zásuvné moduly nejsou nebezpečné, ale měli byste používat jejich poslední verze u kterých je téměř jistota, že neobsahují žádnou závažnou bezpečnostní chybu, která by byla známa.

Takový Firefox je bezpečný prohlížeč, který neumožní systém infikovat viry, spyware a podobnou "havětí". Pokud však uživatel navštíví stránku s kódem, který zneužívá bezpečnostní díru v zásuvném modulu, který má uživatel nainstalován, nezachrání ho ani poslední verze Firefoxu se všemi bezpečnostními aktualizacemi.

Jak se bránit? Podívejte se do přehledu zásuvných modulů (about:plugins), zda nepoužíváte staré verze zásuvných modulů. Pokud nevíte, jaké verze jsou poslední, doporučuji přehled na server Mozilla Update.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.