Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak snadno nahlásit chybu v aplikaci Mozilla

Obecně se říká, že žádná aplikace není bezchybná a pokud si myslíte, že máte bezchybnou aplikaci, pak ve skutečnosti máte jen špatně napsané testy. Chyby se tedy pochopitelně nevyhýbají ani aplikacím Mozilla a na jejich evidenci slouží Bugzilla, kterou naleznete na adrese http://bugzilla.mozilla.org/. Jedná se o robustní nástroj na evidenci chyb, návrhů na změny apod.

Robustnost Bugzilly přináší též problém – pro řadu uživatelů je totiž "nepřístupná". Jednak je to z důvodu jazykové bariéry, druhak z "přílišné složitosti", která příležitostného návštěvníka odradí. V tomto jsem ochoten případným nálezcům chyb pomoci a chybu za ně nahlásit. Vše má však svá pravidla a nemá smysl mi hlásit chyby, které by bylo dobré zadat do Bugzilly a přitom nedodržet následující pravidla:

  • Chyba se vyskytuje v poslední verzi aplikace. Správně by se mělo jednat pokud možno o poslední vývojovou verzi Firefoxu (viz odkazy vpravo v blogu), ale spokojím se i s poslední stabilní verzí aplikace Mozilla.
  • Chyba je zreprodukovatelná i v novém uživatelském profilu. Tím se vyloučí vliv nainstalovaných rozšíření.
  • Poskytnete dostatečný popis, jak chyby docílit tj. postup, ukázku apod. Obecné hlášení typu "Firefox žere hodně paměti" je k ničemu. Důležitou informací je též použitá aplikace, její verze a operační systém.

Pakliže dodržíte výše uvedený postup, pošlete mi report na e-mailovou adresu jasnapaka@jasnapaka.com, já se pokusím chybu v Bugzille dohledat a pokud ji nenaleznu, zadám ji tam. Chybu samozřejmě můžete zadat do Bugzilly sami. Platí pravidla uvedená výše, protože čím jasnější je hlášení chyby, tím snazší je její zreprodukování a oprava.

Samotnou skupinou jsou pak informace o pádu aplikací. K jejich reportování slouží utilitka TalkBack. Návod na její používání je k dispozici v češtině. Pokud docílíte pádu aplikace a dle uvedeného návodu není chyba v Bugzille evidována, pošlete mi její ID na e-mail, já se na ni podívám a případně ji nahlásím do Bugzilly.

Související:

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.