Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Správa vyhledávacích modulů ve Firefoxu

Firefox umožňuje rychlé vyhledávání na webu pomocí pole vyhledávání, které standardně naleznete v pravém horním rohu okna prohlížeče. Ke standardním vyhledávacím modulům můžete kdykoliv přidat nové. Pokud se však nainstalovaný vyhledávací modul rozhodnete odstranit, nastane problém. Firefox 1.5 na to totiž neobsahuje žádný nástroj.

Pomoci si tedy musíme sami. Vyhledávací moduly jsou k dispozici na dvou místech. Prvním je podadresář searchplugins v adresáři s nainstalovaným Firefoxem (standardně C:Program FilesMozilla Firefox). Zde se nalézají vyhledávací moduly, které byly nainstalovány společně s Firefoxem či moduly, které jste si nainstalovali ve Firefoxu 1.0.x. Od Firefoxu 1.5 se vyhledávací moduly, které si uživatel doinstaluje, ukládají do podadresáře searchplugins v uživatelském profilu Firefoxu.

Vyhledávací modul se většinou skládá ze dvou souborů. Prvním je soubor s koncovkou .src a obrázkem ve formátu gif, png či jpg. Vyhledávací modul bývá většinou pojmenován podle jména vyhledávací služby. Přesné jméno naleznete v .src souboru (obyčejný textový soubor). Pokud tedy chcete nějaký vyhledávací modul odstranit, ukončete Firefox a vymažte příslušné soubory (vyhledávací modul a ikonku).

Upozornění: Nedoporučuje se odstraňovat výchozí vyhledávací moduly, které jsou k dispozici po instalaci Firefoxu. Je zde chyba, která způsobuje problémy při automatických aktualizacích.

Pokud se vám výše uvedený způsob zdá příliš krkolomný, můžete využít služeb rozšíření Search Engine Ordering, kterým můžete snadno uspořádávat pořadí vyhledávacích modulů a kdykoliv libovolné z nich odstranit. Další možností je rozšíření SearchPluginHacks, které umožňuje pouze odinstalovat nepotřebné vyhledávací moduly. Ani jedno z uvedených rozšíření jsem osobně nezkoušel.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.