Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak odstranit omylem přidané slovo do slovníku ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Firefox od verze 2.0 umožňuje ve výchozí instalaci kontrolu pravopisu ve formulářových prvcích na webových stránkách. Standardně sice neobsahuje slovníky na kontrolu pravopisu, ale ty si snadno doinstalujete. Pokud kontrolujete pravopis v editačním poli, můžete snadno opravovat v místní nabídce překlepy či neznámá slova přidat do slovníku. Co však udělat, pokud se spletete a chcete omylem přidané slovo odstranit? Je to poměrně snadné. Ukončete Firefox, přejděte do jeho uživatelského profilu a v něm vyhledejte soubor persdict.dat. Tento soubor, ač má příponu dat, je obyčejný textový soubor obsahující vámi přidaná slova do slovníku. Stačí jej tedy otevřít ve vašem oblíbeném textovém editoru a řádek s omylem přidaným slovem odstranit.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. PetrTwo [openID]
Přesně tohle jsem potřeboval vědět...

2. Roj (www)
Me by spis zajimalo, jestli jde v Seamonkey nejak rychle slovnik prepnout tak, aby to bralo slova bez diakritiky. Pridavat je do slovniku mi pripada jako jit s kanonem na vrabce.

3. SlovakSoft (www)
Ak nemáte český slovník bez diakritiky k dispozícii (slovenský napríklad je), tak ma napadlo, či by sa nedal odstraňovačom diakritiky vyrobiť zo slovníka s diakritikou slovník bez nej. Otvoriť slovník (.dic) napríklad v PSPad-e a použiť nástroj odstránenie diakritiky. Teraz ešte z neho vyrobiť inštalačný balík.

4. Roj (www)
[3] Jenze to ja prave nechci, protoze se tim velikost slovniku zdvojnasobi. Ja totiz pouzivam obcas diakritiku, obcas ne.
Ale dik za tip.

5. SlovakSoft (www)
Tak som to nemyslel (spojiť ich do jedného). Vziať súbor slovníka s diakritikou, odstrániť z neho diakritiku, uložiť a máme nový súbor slovníka. Potom je potrebné už len vytvoriť nový inštalačný balík (XPI) a tento nový slovník doinštalovať do programu. Potom podľa potreby medzi nimi prepínať. S tým vytvorením slovníka by vám iste pomohol niekto z CZilly. To vytvorenie slovníka bez diakritiky by mohlo zaujímať aj ich. Používatelia taký slovník občas vyžadujú.

6. Roj (www)
Dik.

7. JasnaPaka [openID] (www)
[5] [6] Český slovník na kontrolu pravopisu, co je k dispozici na Mozilla Add-ons obsahuje jak slovník s diakritikou, tak bez. K dispozici zde: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3 Jinak přepínání slovníků řeší rozšíření Dictionary Switcher. K tomuhle rozšíření existuje i port pro SeaMonkey, který je k dispozici zde: http://xsidebar.mozdev.org/modifiedmisc.html#dictionaryswitcher

8. SlovakSoft (www)
No tak prosím, veď on existuje. Na ručné prepínanie medzi nimi ani rozšírenie netreba, tie sa skôr používajú na automatický výber jazyka slovníka. Dictionary Switcher má síce aj ikonu v stavovom riadku, ale ručný výber slovníka sa dá robiť aj bez neho kontextovou ponukou. Na druhú stranu má zase výhodu v tom, že si vie zapamätať nastavenie slovníka pre konkrétnu stránku.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.