Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Tvorba vyhledávacích modulů pro Firefox 2.0

Oproti starším verzím Firefoxu bude Firefox 2.0 obsahovat nový formát vyhledávacích modulů. Formát se jmenuje MozSearch a jsou v něm uloženy všechny výchozí vyhledávací moduly, které máte po instalaci Firefoxu k dispozici. MozSearch vznikl zjednodušením OpenSearch formátu a od vývojových verzí Firefoxu 2.0 je výchozím formátem. Pokud vás zajímá, jak v tomto formátu vytvořit vyhledávací modul, nalistujte příslušnou stránku Mozilla Wiki.

Nový formát samozřejmě neznamená, že můžete zahodit všechny vyhledávací moduly vytvořené pro starší verze Firefoxu. Ty můžete vesele přidávat i nadále. Při přidávání nového modulu se totiž provede konverze na formát MozSearch a v tomto formátu bude modul uložen do uživatelského profilu.

Slušelo by se asi říci, že formát MozSearch půjde (nejspíš) používat pouze v aplikacích Mozilla. To s sebou nese zádrhel. Je totiž vcelku neefektivní vytvářet vyhledávací modul pro každý prohlížeč. Zvlášť, když Internet Explorer 7 bude podporovat právě OpenSearch. Firefox však bude podporovat i tento formát, takže když na webu zveřejníte vyhledávací modul ve formátu OpenSearch, budou ho moci použít jak uživatelé Internet Explorer, tak Firefoxu.

Pěknou záležitostí u Firefoxu 2.0 je fakt, že pokud je v hlavičce stránky uvedena informace o dostupnosti vyhledávacího modulu, upozorní vás na to Firefox zabarvením vyhledávací ikonky v poli vyhledávání. V seznamu vyhledávacích modulů pak máte možnost přidat tento vyhledávací modul do vašeho seznamu.

Více informací

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. kvezt
a pujdou napriklad vyexportovat z mozilly zalozky do OpenSearch formatu?

pokud by toto neslo nelze to nepripodobnit (krasny obrat:)) soucasnemu stavu s microsoftimi formaty office - pak mi tedy pripada reakce mozilly - vezmu-li v uvahu soucasny humbuk kolem open dokument formatu - prinejlepsim velmi "zajimava"

2. JasnaPaka
Záložky nemají s OpenSearch vůbec nic společného. OpenSearch je formát na tvorbu vyhledávacích modulů.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.