Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak vytvořit vlastní tlačítko do lišty Firefoxu

Pokud se vám sada tlačítek pro lišty ve Firefoxu zdá málo bohatá a rádi byste si nějaké další přidali, máte dvě možnosti. První spočívá v nainstalování rozšíření Toolbar Buttons. To vám do Firefoxu přidá velké množství dalších ikonek, které pokryjí prakticky všechny funkce Firefoxu, ke kterým díky nim budete mít rychlý přístup. Pokud však toužíte po tlačítku se specifickou funkcí, budete si jej muset vytvořit. Ke snadnému vytváření slouží rozšíření Custom Buttons.

Po jeho instalaci se vám do nabídky Zobrazit přidá volba Add new button. Po volbě této položky se vám zobrazí jednoduchý dialog. Pole Name slouží pro vyplnění jména tlačítka, do pole Image vyberete ikonku, které bude tlačítko mít a klepnete na tlačítko base64 (provede se překódování zvolené ikonky právě do base64). Pod těmito volbami máte dva panely – Code a Initialization code. Do obou se zadává klasický JavaScriptový kód, kterým můžete volat i vnitřní API Firefoxu. Do prvního panelu napíšete kód, který chcete, aby tlačítko dělalo. Do druhého pole se přidává kód, který se provede při startu prohlížeče. Většinou to však nebudete potřebovat a můžete nechat pole prázdné.

Ukázka jednoduchého kódu tlačítka, které po stisknutí provede načtení stránky v prohlížeči (volá interní funkci Firefoxu). Zadejte do pole Code.

loadURI("http://www.google.com/calendar/", null, null);

Po přidání se tlačítko ocitne v seznamu a vy si jej můžete přidat do lišty jako kterékoliv jiné tlačítko. Pokud jej přesunete na libovolnou lištu, můžete přes místní nabídku tlačítko editovat či odstranit. Zajímavá je volba Copy to clipboard v místní nabídce nad tlačítkem, která zkopíruje jeho kód, takže jej formou odkazu můžete vložit do webové stránky. Rozšíření totiž do prohlížeče zaregistruje nový protokol custombutton:// přes který si jiný uživatel s tímto rozšířením může do prohlížeče vámi vytvořené tlačítko přidat. Pěkná sbírka tlačítek je již ve fóru na MozillaZine.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Enigman
Podobné rozšíření jako Toolbar Buttons je ještě FireFoxMenuButtons:

http://www.addonzilla.com/

2. Schyzofrenyk (www)
Díky, právě tohle jsem hledal. Do Googlu jsem zadal "vlastní tlačítko Firefox toolbar" a byl jsi druhý... Teď už se nedivím. Nevěděl jsem, že něco takového existuje.
Používám hodně bookmarkletů a spolu s obyčejnými odkazy už se mi na lištu záložek nevešly pořádně ani rozdělené do složek. Pokud vím, tak lištu záložek na víc řádků roztáhnout nejde (aspoň ne bez nějakých rozšíření), takže jsem až doteď dlouze hledal v zanořených složkách... Teď si ty nejpodstatnější kousky vytáhnu vedle.
Ještě jednou díky.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.