Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak je to s licencí Firefoxu

Nedávno jsem tu hovořil o nepřesných informacích o tom, kdo vlastně Firefox vydává. Dalším z častých omylů, které si můžete na mnoha místech přečíst, je konstatování, že Firefox je šířen pod svobodnou licencí. Tak tomu však není.

Firefox, jako instalační program, který si pro svoji platformu stáhnete z webu Mozilla Corporation či odjinud, je šířen pod klasickou EULA. Ta vám dává právo produkt libovolně instalovat. Je jedno, zda si jej nainstalujete doma či v prací, je jedno, zda ho nainstalujete jednou či pětkrát. To vše můžete, protože Firefox je zdarma. Co však nemůžete, je modifikace instalačního balíčku a jeho další distribuce pod názvem "Firefox". Typicky taková modifikace zahrnuje přidání nějakých rozšíření, vyhledávacích modulů apod. To můžete udělat, ale jen pro interní použití tj. nesmíte takto modifikovanou verzi dále distribuovat.

Jak to je tedy s tou svobodou? Rozdíl spočívá v rozlišování zdrojového kódů a binární verze, která vznikne jeho kompilací. Zdrojový kód Firefoxu je šířen pod trojlicencí MPL/GPL/LGPL. Nebudu detailně rozebírat jednotlivé licence, protože na to se necítím dostatečně znalý, ale dovolím si prohlásit, že se jedná o svobodné licencování. Tyto licence se však vztahují pouze na zdrojový kód. Můžete si jej stáhnout a zkompilovat si vlastní prohlížeč, ale pod vlastním názvem a s jiným logem.

Jméno "Mozilla Firefox", stejně jako logo, jsou totiž ochranným známkami Mozilla Foundation (Mozilla Corporation je její dceřinná organizace). Z tohoto důvodu nemůžete toto jméno a logo volně používat. Pokud si tedy budete kompilovat vlastní verzi, musíte si ji pojmenovat jinak a použít vlastní logo (nebo "modrou planetku", která je výchozí). Takto vytvořenou binární verzi můžete volně licencovat (dle licencí zdrojového kódu) s libovolnými modifikacemi.

Shrnutí: Firefox, jako binární verze od Mozilla Corporation, je šířen pod nesvobodnou licencí (EULA). To, co je šířeno pod svobodnou licencí, jsou jeho zdrojové kódy. Firefox tedy není šířen pod MPL či pod trojlicencí MPL/GPL/LGPL.

Odkazy:

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.