Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vylepšení poštovních filtrů v Thunderbirdu 3 Beta 3

Logo Thunderbirdu

Jedním z vylepšení, kterého se uživatelé dočkali v třetí betaverzi Thunderbirdu 3, jsou lepší možnosti poštovních filtrů. Ty se vylepšují prakticky v každé nové verzi. Jednou z významných novinek, která na první pohled není vidět, je podpora pro rozšíření. Až dosud byl problém napsat rozšíření, které by vylepšovalo možnost existujících filtrů o nová pravidla. S Thunderbirdem 3 by to mělo být snazší, takže se můžeme snad těšit na řadu rozšíření, která budou možnosti filtrů obohacovat.

Novinkou přímo v Thunderbirdu 3 je podpora pro filtrování přijaté pošty u IMAPu v případě jiných složek než Inboxu. Tato podpora se nedostala přímo do třetí betaverze, ale do finální verze se to již stihne. Novinkou je pravidlo na rozpoznání, zda je zpráva nevyžádaná či pravidlo, které u e-mailů zahrnuje "Od koho, Komu, Kopie a Skrytá kopie" ("Skrytá kopie" je pochopitelně platná pouze pro odesílanou poštu) pod jednu volbu. S novou podporou pro kešování IMAPových složek se též uvažuje nad pravidlem, které by umožnilo provádět filtrování na úrovni textu zprávy, což v současné době není u IMAPu možné.

Jak ve Firefoxu nastavit záložky jako domovskou stránku

Logo Firefoxu

Patrně většina z vás ví, že si ve Firefoxu může snadno nastavit vlastní domovskou stránku. Méně z vás však ví, že jako domovskou stránku si lze nastavit nejen konkrétní webovou stránku (čí více webových stránek), ale též leckterý dialog prohlížeče. Většinou tím mnoho nezískáte, ale existuje pár výjimek. Jednou z nich je možnost zobrazit si jako domovskou stránku uložené záložky. Jak na to? Postačí přejít do dialogu Možnosti a jako domovskou stránku nastavit chrome://browser/content/bookmarks/bookmarksPanel.xul.

Thunderbird 3 a tlačítko pro odpověď dle kontextu

Logo Thunderbirdu

Jednou z výrazných novinek Thunderbirdu 3 jsou tlačítka na manipulaci se zprávou, která jsou umístěna v záhlaví zprávy. Přímo ze záhlaví zprávy tak můžete odpovědět na e-mail, přeposlat jej či například archivovat. Tlačítko pro odpověď na e-mail se navíc nyní chová dle kontextu zprávy. Pokud například má e-mail více příjemců, chová se tlačítko implicitně jako Odpovědět všem, u zprávy do e-mailové konference je to Odpovědět do konference apod. Pomocí nabídky po pravé straně tlačítka máte pochopitelně dále možnost zvolit, komu odpovíte. Už vám však pravděpodobně nebude nastávat situace, kdy namísto všem příjemcům původní zprávy odpovíte pouze odesílateli.

Tlačítka v záhlaví e-mailu v Thunderbirdu 3

Kam se v Thunderbirdu 3 podělo úzké záhlaví e-mailu

Logo Thunderbirdu

Možná si někteří z vás všimli, že v nedávno vydané betaverzi Thunderbirdu 3 chybí možnost skrýt záhlaví e-mailu do úzkého pruhu s pouze stručnými informacemi. Tato možnost byla v Thunderbirdu 2, ale z verze 3 tato funkce vypadla. Jak popisuje jeden z vývojářů, byla tato funkcionalita přesunuta do samostatného rozšíření, které však nebude samotnými vývojáři Thunderbirdu spravováno. Důvodem tohoto kroku byla snaha o urychlení vývoje a ohlasy na podobu úzké podoby hlavičky e-mailu, které byly rozporuplné.

Firefox 3.6 Alfa 1 vyjde příští pátek

Logo Firefoxu

Přibližně měsíc po vydání Firefoxu 3.5 se můžeme těšit na první alfa verzi Firefoxu 3.6, která by měla být dostupná příští pátek tj. 31. července. Oproti Firefoxu 3.5 v ní nenaleznete žádné razantní změny, i když novinky jako možnost skrytí hlavní nabídky či přepínání panelů s náhledy mohou leckoho potěšit. Celkově se bude jednat hlavně o verzi s řadou oprav, která se zaměřuje na další zrychlení prohlížeče. Aktuálně například probíhají práce na zrychlení startu prohlížeče či zrychlení adresního řádku. Jak již bylo oznámeno dříve, vydání finální verze Firefoxu 3.6 je plánováno na konec roku.

Celkově bude zajímavé sledovat, co nového se do Firefoxu 3.6 dostane. Vzhledem k tomu, že do vydání finální verze zbývá necelý půlrok, nebudou změny patrně zásadní. Jak ostatně bylo naznačeno, cílem této verze je primárně zrychlení prohlížeče. Celý vývoj Firefoxu 3.6 je prý zaměřen hlavně na mobilní zařízení, kde hraje rychlost významnou roli. Nepřekvapí tedy, že finální verze Fennecu (minimálně ta pro Windows Mobile) má být založena právě na Firefoxu 3.6. Od začátku srpna se má vývoj Firefoxu 3.6 osamostatnit a paralelně bude probíhat i vývoj další verze. Ta je prozatím označována jako Firefox 3.7 a má být dostupná na jaře příštího roku.

Co dělat, pokud se Firefox spouští pomalu

Logo Firefoxu

Pokud se vám zdá, že se vzhledem k vašemu hardwaru spouští Firefox pomalu, může být příčinou řada věcí. Asi tou nejčastější jsou nainstalovaná rozšíření, která mohou při startu provádět některé činnosti. Pokud navíc některé z nich nefunguje korektně, může být o zábavu postaráno. Nemusí to však být jediná příčina. Ač se to nemusí na první pohled zdát, často je přičinou bezpečnostní software jako antivir, firewall či nástroj na dohledávání záškodných programů. Pokud tedy hledáte příčinu, vyzkoušejte nejdříve zakázat rozšíření či dočasně vypnout bezpečnostní software. Možná tak naleznete příčinu dřívěji než si myslíte. Bližší informace a návody na řešení přináší samostatný článek na stránkách podpory Firefoxu. Zkušení uživatelé též mohou vyzkoušet defragmentaci souborů v profilu.

Thunderbird 3 a nastavitelnost pořadí sloupců ve složkách

Logo Thunderbirdu

Thunderbird umožňuje v zobrazené složce konfigurovat, jaké sloupce s informacemi se mají v seznamu zpráv zobrazovat. Jednotlivé sloupce lze snadno skrývat či si zobrazit jiné, které nejsou ve výchozím nastavení viditelné. Postačí jednoduše klepnout na tlačítko po pravé straně sloupců. Sloupce pak lze nejen zobrazovat a skrývat, ale též tažením myši měnit jejich pořadí. U Thunderbirdu 2 a starších verzí je tu potíž, že pořadí sloupců ve složce nelze měnit pro každou složku zvlášť, což se může občas hodit. Pozitivní je, že v třetí betaverzi Thunderbird 3 je již tato možnost k dispozici, takže si můžete nastavit jiné rozestavení sloupců například pro Doručenou poštu a jinou třeba pro Koncepty. Nastavení pro ručně vytvořené složky je jedno společné (alespoň tak se mi to zdá).

Firefox 3.6 a náhledy stránek při přepínání panelů

Logo Firefoxu

Možná si ještě vzpomínáte, že součástí Firefoxu 3.5 mělo původně být i přepínání panelů s náhledy. Protože se však uvedenou funkci nepodařilo zcela doladit, byla nakonec z Firefoxu 3.5 odstraněna s tím, že se nejprve doladí, a poté se stane součástí příští verze Firefoxu. V aktuální vývojové verzi Firefoxu 3.6 je funkce přepínání panelů s náhledy zpět, i když je prozatím implicitně vypnuta.

Stejně jako kdysi je i tentokrát kromě přepínání panelů s náhledy k dispozici i náhled na všechny otevřené panely. Abyste obě funkce aktivovali, musíte na konfigurační stránce about:config přepnout předvolby browser.ctrlTab.previews a browser.allTabs.previews na hodnotu true. Poté stačí zkusit přepínat mezi více jak dvěmi panely a náhledy uvidíte. Okno s náhledy všech otevřených panelů zobrazíte klepnutím na tlačítko po pravé straně lišty s panely.

Přepínání panelů s náhledy

Přepínání panelů s náhledy ve Firefoxu 3.6

Náhled na všechny otevřené panely

Náhledy na panely ve Firefoxu 3.6

Vyšla třetí betaverze Thunderbird 3

Logo Thunderbirdu

Poslední dva dny jsou vskutku hektické a po vydání Firefoxu 3.0.12 a SeaMonkey 2.0 Beta 1 tu máme třetí betaverzi Thunderbirdu 3. Ta přináší interní podporu konverzací, možnost implicitně otevírat zprávy v panelech, chytré složky a řadu dalších novinek. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a v blogu The Rumbling Edge. Thunderbird 3 Beta 3 je k dispozici ke stažení ve 43 jazycích včetně češtiny a slovenštiny.

Poslední betaverze obsahuje též řadu novinek tzv. pod kapotou. Kromě vylepšení podpory pro vývojáře rozšíření je součástí i nové vyhledávání, které se prozatím navenek tváří stejně jako to staré. Viditelných novinek v podpoře vyhledávání bysme se měli dočkat v čtvrté betaverzi, u které prozatím nebylo řečeno, kdy vyjde. Doufejme, že tomu bude brzy. Stále je totiž plánována řada novinek.

Návrh vzhledu Firefoxu 3.7 bez hlavní nabídky

Logo Firefoxu

Stephen Horlander z Mozilla Corporation představil návrh vzhledu Firefoxu 3.7 tj. verze, která by měla být podle předběžných plánů dostupná koncem jara příštího roku. V návrhu vás patrně jako první zaujme zrušení hlavní nabídky, která je nahrazena samostatnými nabídkami skrytými pod tlačítky podobně, jako je tomu u Internet Exploreru či Google Chrome. Stejně jako nyní se vzhled liší pro Windows Vista/7 a Windows XP. Je ještě dobré poznamenat, že se jedná o návrh vzhledu, který nemusí být použit či může finální podoba vypadat značně odlišně. Nechme se překvapit.

Ukázka vzhledu Firefoxu 3.7

Ukázka vzhledu Firefoxu 3.7

Archiv: Starší příspěvky | Novější příspěvky