Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vyšel Firefox 3.5.2 a 3.0.13

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes uvolnila Firefox 3.5.2. Jedná se o pravidelnou bezpečnostní aktualizaci, která opravuje přibližně 70 chyb včetně několika bezpečnostních. Firefox 3.5.2 je jako vždy nabízen v rámci automatických aktualizací a je též k dispozici ke stažení i v podobě samostatných balíčků. Mimo verzi 3.5.2 vyšla též aktualizace starší řady. Firefox 3.0.13 opravuje v zásadě pouze bezpečnostní chyby a je taktéž distribuován v rámci automatických aktualizací prohlížeče. U obou aktualizací není bez zajímavosti, že zahrnují i opravy bezpečnostních chyb prezentovaných na konferencích o bezpečnosti BlackHat a Defcon, které probíhaly v uplynulých dnech.

Měření Net Applications přichází s novou metodologií

Logo Firefoxu

Společnost Net Applications uveřejnila statistiky podílů webových prohlížečů za minulý měsíc. Ty jsou nyní počítány podle nové metodologie, která při výpočtu podílů jednotlivých prohlížečů (a nejen jich) zohledňuje počet uživatelů Internetu v jednotlivých zemích, odkud se získávají data. V praxi to znamená, že ačkoliv z Číny není k dispozici tolik dat z měření jako třeba z USA, prakticky mají tato data větší váhu, protože počet uživatelů Internetu v Číně je aktuálně vyšší než v USA. Zatímco původní statistiky vypovídaly zejména o podílech v USA, nové budou více odpovídat situacím i v jiných zemích.

Podle nové metodologie též došlo k přepočítání dat za minulé měsíce a některé výsledky jsou zajímavé. U webových prohlížečů si polepšily Internet Explorer, Firefox, Opera i Google Chrome. Naopak Safari ztratilo hned několik procent. Vzhledem k nové metodologii to ani moc nepřekvapí, protože podíl Safari je hodně vázán na tržní podíl Mac OS X, který je mimo USA výrazně menší. Co se týče Firefoxu, tak si oproti minulému měsíci nepatrně polepšil na 22,47 %.

K zajímavé změně též došlo na poli vyhledávačů. V nově přepočítaných statistikách si výrazně polepšil čínský vyhledávač Baidu. Z tabulky je patrné, že s rostoucím počtem uživatelů Internetu v Číně roste i on a jak si též můžete všimnout, klesá podíl vyhledávání Google.

Firefox 3.6 a vylepšené našeptávání ve formulářích

Logo Firefoxu

Jednou z populárních funkcí Firefoxu je našeptávání ve formulářových polích na webových stránkách. Pokud například jednou něco zadáte do formulářového pole, je vám tento text příště našeptáván podobným způsobem, jako v adresním řádku. S příchodem Firefoxu 3.6 se u této funkce setkáme s některými vylepšeními. Asi tou nejvýznamnější bude dohledávání zadaného textu ve všech částech textů v historii. Dojde tak na podobné chování, jako je od verze 3.0 v adresním řádku. Podobně se též bude Firefox snažit nejdříve našeptávat ty texty, které jsou nejčastěji zadávány. Obě funkce si můžete vyzkoušet v aktuální vývojové verzi.

Firefox 3.6 a našeptávání ve formulářích

Firefox překročil miliardu stažení

V průběhu dnešního dne došlo k překročení jedné miliardy stažení Firefoxu od vydání verze 1.0.

Miliarda stažení Firefoxu

Weave Sync 0.5 zlepšuje výkon

Logo Mozilly

Weave Sync z dílny Mozilla Labs vyšel ve verzi 0.5. Toto experimentální rozšíření na synchronizaci dat mezi jednotlivými instalacemi Firefoxu a Fennecu v nové verzi přináší zejména zlepšení výkonu. Došlo tak například k zrychlení samotné synchronizace, synchronizace nově probíhá pouze tehdy, když prohlížeč nepoužíváte či došlo ke zlepšení synchronizace štítků a chytrých složek v záložkách. Weave Sync 0.5 si můžete stáhnout z Mozilla Add-ons. Funguje pěkně, ještě by se ale hodila synchronizace nainstalovaných rozšíření.

Nové návrhy vzhledu Firefoxu 4.0

Logo Firefoxu

Není to tak dávno, co jsem tu ukazoval návrhy vzhledu Firefoxu 3.7. Jak se dalo čekat, návrhu se dostalo značné publicity a mnozí tento návrh vytvořený v Photoshopu prezentovali jako screenshoty připravované verze Firefoxu :). Prakticky stejná situace nastala po zvěřejnění návrhů vzhledu Firefoxu 4.0. Není mi moc jasného, co přesně má Firefox 4.0 představovat, protože nedávno byl představen plán na Firefox 3.6 a již zmíněný Firefox 3.7. Uvidíme, možná se jedná jen o návrh, u kterého si Mozilla Corporation reakci uživatelů a verzi 4.0 uvedla „jen tak“. Oproti návrhu pro verzi 3.7 si na návrzích můžete všimnout chybějícího vyhledávacího pole a v případě druhého návrhu jsou hlavičky panelů umístěny až u horní části okna prohlížeče.

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Flock 2.5.1 opravuje přihlašování k Flickru

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock vyšel ve verzi 2.5.1. Ta je založena na Firefoxu 3.0.12 a mimo oprav, které přišly s touto verzí, též opravuje problém s přihlašováním k Flickru. Zde totiž došlo na straně služby k určitým úpravám v přihlašování, které znemožnilo uživatelům Flocku se pomocí zaintegrované podpory přihlásit. Verze 2.5.1 je k dispozici ke stažení a brzy by měla být též nabídnuta v rámci automatických aktualizací prohlížeče.

Thunderbird 3 Beta 4 v září, RC1 v listopadu

Logo Thunderbirdu

V rámci včerejšího setkání vývojářů Thunderbirdu padla informace o předpokládaných datech vydání čtvrté betaverze Thunderbirdu 3 a navazující RC1. Podle zveřejněného rozvrhu by měla čtvrtá betaverze vyjít 22. září a RC1 někdy v listopadu. Prozatím se jedná o předběžné návrhy a jak se ukázalo u třetí betaverze, nemusí být zdaleka dodrženy.

Spolu s informacemi o předpokládaných datech vydání též padla zmínka, jaké novinky ještě zbývá začlenit. Kromě již několikrát zmiňovaného vyhledávání je to posílání e-mailu na pozadí, vylepšení vzhledu hlavičky zprávy, automatická konfigurace poštovních účtů a konfigurace synchronizace pošty u IMAPu.

Mozilla Camp Europe v říjnu v Praze

Logo Mozilly

Mozilla Camp Europe, setkání vývojářů a lidí točících se okolo projektu Mozilla v Evropě, se uskuteční 3. – 4. října v Praze. Setkání naváže na loňskou akci, která se konala v Barceloně, a které se zúčastnilo přibližně 120 lidí z celé Evropy a USA. Letošní akce by měla být o něco větší (očekává se 150 lidí) a podobně jako ta loňská se bude točit okolo vývoje, lokalizace, QA a propagace. Program celého setkání prozatím není k dispozici a stejně jako u předchozího setkání se bude pravděpodobně jednat o akci pro zvané.

Vyšel Postbox 1.0 Beta 14, finální verze bude placená

Logo Postboxu

Poštovní klient Postbox vyšel již ve 14. betaverzi a přináší zajímavé novinky. Asi tou hlavní je podpora pro kalendářové rozšíření Lightning, které sice v oficiální verzi Postbox nepodporuje, ale autoři nabídli vlastní verzi, která je s Postboxem kompatibilní. Autoři též hovoří o rozšířené podpoře ze strany různých rozšíření. V Postboxu tak například lze synchronizovat kontakty s Googlem pomocí Zindusu. Z dalších novinek jmenujme úpravy ve vzhledu aplikace, vylepšenou podporu pro webové služby či zlepšení výkonu.

Další velká novinka však už tak příjemná není. Autoři oznámili, že Postbox bude od finální verze 1.0, která by měla být k dispozici letos na podzim, placený produkt. Jinak řečeno, nebude k dispozici verze Postboxu, která by byla k dispozici zdarma, ale pouze placená verze. Aktuální zaváděcí cena je 30 $ s tím, že po konci srpna se zvýší cena na 40 $. Existuje též zvýhodněná cena pro celou rodinu či možnost předplatit si dopředu aktualizace na další verze. No uvidíme, zda si přes tento krok autoři udrží alespoň část uživatelů. Osobně tipuji, že si řada z nich najde zpět cestu k Thunderbirdu.

Archiv: Starší příspěvky | Novější příspěvky