Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Nové návrhy vzhledu Firefoxu 4.0

Logo Firefoxu

Není to tak dávno, co jsem tu ukazoval návrhy vzhledu Firefoxu 3.7. Jak se dalo čekat, návrhu se dostalo značné publicity a mnozí tento návrh vytvořený v Photoshopu prezentovali jako screenshoty připravované verze Firefoxu :). Prakticky stejná situace nastala po zvěřejnění návrhů vzhledu Firefoxu 4.0. Není mi moc jasného, co přesně má Firefox 4.0 představovat, protože nedávno byl představen plán na Firefox 3.6 a již zmíněný Firefox 3.7. Uvidíme, možná se jedná jen o návrh, u kterého si Mozilla Corporation reakci uživatelů a verzi 4.0 uvedla „jen tak“. Oproti návrhu pro verzi 3.7 si na návrzích můžete všimnout chybějícího vyhledávacího pole a v případě druhého návrhu jsou hlavičky panelů umístěny až u horní části okna prohlížeče.

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. PeePay
Mozilla zistila, ze smer, ktorym sa vybral IE a Chrome bol ten spravny...

2. v6ak (www)
Strašně se mi líbí ten adresní řádek. Ale jen do t chvíle, než budu z něj něco kopírovat...

3. Zeus
OK, jsem se svou kritikou nepochybně otravný, ale ... PROČ uvažují o té skvělé 'vychytávce' z Opery, že jsou panely NAD adresním řádkem? Proooč? Je to nepřehledné, musím jet mnohem výš myší, než se dostanu k panelu a zmizelo menu :-)

Hlavně ať je to pořád Firefox a ne Opera nebo nedejbože Chrome ... Kam si dám svých 24 přídavných ikon? A nastavení statusbaru? Kam??

Statusbar tedy taky chybí, vyhledávací pole - to je asi vtip. Ještě že je to jen koncept ...

4. JasnaPaka [openID] (www)
Zapomínáte, že se jedná o návrh. Jak už to u podobných návrhů bývá, testuje se spíše reakce uživatelů a finální podoba pak obvykle bývá značně odlišná.

5. Zeus
Děkuji za odpověď. Samozřejmě v tom s Vámi souhlasím. A taky nepochybuji o tom, že se spoustě uživatelů tento návrh líbí, vždy se dají najít nějaké praktické výhody. To, že mně se nelíbí, je jedna věc, jinak jsem rád, že se vývojáři takhle snaží a vymýšlejí něco nového. V tom jsem plně pro! :-)

6. Martin
Adresní řádek pod ouškem mám v Opeře rád. Připadá mi, že to víc naznačuje, že každý panel (list) má vlastní adresní řádek. Ale asi je to tím, že na Operu nedám dopustit :) Průhledné okno vypadá parádně, to by se mi v Opeře taky líbilo ;-)

7. andrej
zeus: adresa pod tabom je logicka, je to totiz adresa toho konkretneho tabu, nie taby tej adresy.

mne sa tento trend skryvania menu, status panela a posun adresy pod taby zda prijemny a logicky.

8. v6ak (www)
No je pravda, že menu moc nepoužívám. Pokud by to nahradili plně pomocí něčeho jako Ubiquity (nebo Ctrl+3 v Eclipse), pak by mi to asi nevadilo. Ale samozřejmě se najdou konzervativci.

9. Schyzofrenyk [openID] (www)
Mně by přišla zajímavá varianta druhá se zachováním titulkového pruhu okna. Taby jsou moc úzké na to, aby pobraly titulek stránky, zároveň takovéhle okno už nevypadá jako okno Windows.
Jak již bylo poznamenáno, umístění adresního řádku pod taby je logické.
Spojení vyhledávacího pole a adresního řádku mi přijde jako geniální nápad. Sám už používám jen vyhledávání pomocí klíčového slova + hledané fráze v adresním řádku a výjimečně využiju Google Toolbar, kde jsem si přidal hodně vlastních vyhledávacích tlačítek. Stejně tak oceňuji spojení tlačítek aktualizace/zastavení stránky a přesun výsledku do adresního řádku. Je to zcela přirozené a logické umístění - stejně jako už ve verzi 3 vzniklá hvězdička pro práci se záložkami. Jenom tlačítka pro pohyb vpřed/zpět bych radši viděl napravo, ale to půjde snadno změnit.
Ze skrývání hlavního menu okna nadšený nejsem, ale pokud bude dostatečně logicky rozdělené jinam a místní nabídky nebudou praskat ve švech (mně docela praskají už teď), zvyknu si. Co mi ale hodně vadí je zmizení stavového řádku. Aktuálně na něm mám 12 ikonek různých rozšíření a měřáky zátěže systému - především jde o prostor v RAM zabraný Firefoxem.
Překvapuje mě, že nevidím lištu záložek, která byla defaultně zobrazená pokud vím už od prvních verzí Firefoxu. Přijde mi škoda ji schovávat. Že by byla zrušena, o tom se mi nechce ani uvažovat. Zajímavé je, že ve druhém obrázku není jako v prvním tlačítko Bookmarks. Jak by se tedy měly ovládat záložky? Osobně bych viděl jako řešení zachovat lištu záložek a na její okraj umístit tlačítko s hvězdičkou (bez popisku kvůli úspoře místa), které by sloužilo jako dosavadní menu Záložky.
V poslední řadě by mě zajímalo, kam zmizela historie. Že šipky v panelu nástrojů nemají rozbalovací šipku pro větší skoky, to beru za nedodělek, ale nedokážu si představit, kam se poděla historie jako taková. Tlačítko Page? A co otvírání zavřených panelů a oken?

10. Schyzofrenyk [openID] (www)
Hned po odeslání komentáře mě napadla ještě jedna věc - jak na tom bude postranní panel? Mohl by spoustu funkcí pobrat, ale představované varianty nevypadají, že by s ním moc počítaly. :-( Hlasuji pro zabudování All-in-One Sidebaru.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.