Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Zrychlení Firefoxu defragmentací souborů v profilu

Logo Firefoxu

Od verze 3 používá Firefox na ukládání historie, záložek a dalších informací databázovou knihovnu SQLite. Ta si narozdíl od dřívějšího formátu, které Firefox pro ukládání používal, poradí i s větším objemem dat. I zde však dochází k postupné fragmentaci souborů, což se může projevit v rychlosti práce Firefoxu. Server MozillaLinks přinesl návod, jak snadno provést defragmentaci datových souborů databázové knihovny SQLite a tak v některých případech výrazně zrychlit start a rychlost odezvy Firefoxu. Firefox sám defragmentaci svých souborů nedělá, i když se uvažuje, že by tak mohl činit například při aktualizaci na novější verzi.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Shar
Já to řeším tak, že jsem si konkrétně nejvíce bobtnající soubor places.sqlite vzal z nového ještě "čistého" profilu, zazálohoval si ho a jednou za čas jím nahradím ten ve svém profilu. Samozřejmě si předtím musím zazálohovat záložky, a pak si je obnovit.

2. Georgo (www)
Zajimavy napad provest VACUUM nad sqlite databazemi. Ze me to nenapadlo driv :o). Zrychleni je viditelne hned pri dalsim spusteni.

A pro linux je vacuum jeste snadnejsi. Staci zabrouzdit do adresare s profilem a spustit:

for z in `ls *.sqlite`; do echo "VACUUM;" | sqlite3 $z; done

Diky za tip ;)

3. Michal Janík (www)
Toto je výborné, díky. Narazil jsem na návod, který jednoduše popisuje jak optimalizovat sqlite ve Firefoxu pomocí IniFox. Je to to stejné, o kapku jednodušší: http://webupd8.blogspot.com....html

4. geon
Podobné v Pythonu. Script projde všechny firefoxí profilu v uživatelově profilu a "vyvacuuje" je. Po změně "konstant" by mělo fungovat i na Linuxu.

http://www.pastebin.cz/20851

5. haldyr
2Georgo: diky moc. Firefox se mi zrychlil na linuxu tak 10x. A ja proc je u me na linuxu tak pomalej..

6. marek
Já na defragmentaci jenom několika souborů používám na Win prográmek Contig ze http://sysinternals.com

7. JasnaPaka [openID] (www)
[6] Klasická defragmentace souborů nesouvisí s tím, co se zde myslí. Zde se provádí úprava vnitřní struktury datových souborů knihovny SQLite.

8. pavel
když se hovoří o obnově a zálohování, neporadil by někdo jak zálohovat/obnovit záložky příp. i nastavení? Dík

9. Ja
Super, diky!
Start mi driv trval jen nez se objevilo okno FF asi 15 sec, ted to mam okamzite... Pak teda jeste naloadovat tech 50-100 tabu, ale tam uz mi asi jen tak nic nepomuze ;)

10. geon
vylepšený script, a hlavně natrvalo, i když ono to možná stejně za rok již nebude aktuální: http://code.activestate.com...6842/

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.