Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Aktualizace Mozilla Add-ons přináší veřejné statistiky

Logo Mozilla Add-ons

Server Mozilla Add-ons včera prošel malou aktualizací, v rámci níž došlo k přidání několika novinek. Nově se například na stránce doplňku ukazuje, jaké doplňky uživatelé nejčastěji používají právě s tímto doplňkem. Tyto informace jsou získávány na základě založených sbírek doplňků a nejedná se tedy o sběr informací o tom, jaké doplňky mají uživatelé nainstalovány.

Samotné sbírky prošly několika vylepšeními a nově je například možné provádět jejich hodnocení. Asi nejzajímavější novinkou je pak globální stránka statistik, která ukazuje aktuální statistické informace o doplňcích umístěných na serveru. Již dříve bylo možné se podívat na statistiky ke konkrétnímu doplňku (pokud je jeho autor povolil), ale globální statistika dosud chyběla.

Web Mozilla.org v novém

Logo Mozilly

Web Mozilla.org býval odjakživa domovskou stránkou projektu Mozilla. Před několika lety došlo ke spuštění webu Mozilla.com, který se zaměřil na propagaci Firefoxu a Thunderbirdu uživatelům a web Mozilla.org se tak dostal tak trochu na vedlejší kolej. Hostovalo na něm několik projektů, obsahoval různě zastaralý obsah a jeho cíl se stal neurčitý. Před pár dny došlo ke spuštění nové podoby webu, která má za cíl propagovat projekt Mozilla jako celek tj. jeho myšlenky a cíle. Nový vzhled vznikl na základě dřívějšího hlasování, kdy se vybíralo z několika návrhů.

Nová podoba webu Mozilla.org

Firefox 3.6 bez druhé betaverze?

Logo Firefoxu

V zápiscích ze včerejšího setkání vývojářů Firefoxu si lze povšimnout, že v časovém harmonogramu vývoje Firefoxu 3.6 se již nevyskytuje informace o druhé betaverzi. Podle původních informací měl mít totiž Firefox 3.6 betaverze dvě, ale zjevně tomu tak nebude. První betaverze by měla vyjít 29. září a RC1 je plánována na 20. října. Vydání finální verze Firefoxu 3.6 je pak plánováno na začátek listopadu.

Zrychlení Firefoxu defragmentací souborů snadněji

Logo Firefoxu

Není to tak dávno, jsem zde dával tip na zrychlení startu a běhu Firefoxu, který spočíval v defragmentaci obsahu databázových souborů v uživatelském profilu Firefoxu. Návod vyžadoval ukončení Firefoxu a použití externího nástroje. Nyní se však objevil popis způsobu, jak provést optimalizaci těchto souborů přímo z prostředí Firefoxu. Jednoduše postačí otevřít Chybovou konzoli, kterou naleznete v nabídce Nástroje a do textového pole vedle Kód: zadáte následující řetězec:

Components.classes["@mozilla.org/browser/nav-history-service;1"]
.getService(Components.interfaces.nsPIPlacesDatabase)
.DBConnection.executeSimpleSQL("VACUUM");

Poté jen stačí klepnout na tlačítko Vyhodnotit a chvíli počkat.

Připravované novinky Mozilla Add-ons

Logo Mozilla Add-ons

Server Mozilla Add-ons, který je oficiálním serverem s doplňky pro aplikace Mozilla, prochází pravidelnými inovacemi a přináší uživatelům nové možnosti a funkce. Není to tak dávno, co přibyla možnost vytvářet sbírky doplňků či možnost podpořit finančně vývojáře doplňků. Dnes se v blogu Mozilla Add-ons objevil příspěvek, který shrnuje hlavní novinky, kterých se dočkáme v blízké budoucnosti. Například dojde k rozšíření možností sbírek doplňků, které budou moci uživatelé nově hodnotit, budou k nim dostupné statistiky či bude rozšíření, které je pro správu sbírek dostupné, k dispozici i pro Thunderbird a Fennec. Druhou hlavní novinkou bude informační sekce pro vývojáře, kde najdou informace o tvorbě doplňků a souvisejících věcech. Zvažuje se též nástroj na reportování chybových či nekompatibilních rozšíření, který by byl zaintegrován přímo ve Firefoxu.

Vyšel Thunderbird 2.0.0.23 a Fennec 1.0 Beta 3

Logo Mozilly

V průběhu včerejšího dne jsme se dočkali hned dvou nových verzí. Tou první je vydání Thunderbirdu 2.0.0.23, což je pravidelná bezpečnostní aktualizace poštovního klienta a jako vždy se nabízí v rámci automatických aktualizací. Daleko zajímavější je však vydání Fennecu 1.0 Beta 3 pro platformu Maemo. Ta nově obsahuje rychlejší skrolování stránky, úpravy ve vzhledu prohlížeče, vylepšené zvětšování stránky a řadu dalších úprav, které jsou zaměřeny zejména na výkon. Pokud vlastníte zařízení postavené na platformě Maemo, můžete si novou verzi vyzkoušet. Pro ostatní je jako vždy připravena testovací verze pro Windows, Linux a Mac OS X. Připomínám, že tento měsíc by měla vyjít i verze pro Windows Mobile.

Thunderbird 3.1 vyjde krátce po verzi 3.0

Logo Thunderbirdu

Vývoj Thunderbirdu 3 aktuálně směřuje k vydání čtvrté betaverze. Protože již nezbývá mnoho času a vývojáři by rádi vydali finální verzi 3.0 co nejdříve, rozhodli se některé novinky přesunout do následující verze. Ta je aktuálně označovaná jako Thunderbird 3.1 a měla by převážně obsahovat věci, které se ve verzi 3.0 nestihly. Datum vydání je plánováno „brzy“ po vydání Thunderbirdu 3. Ve verzi 3 se tak pravděpodobně nedočkáme například nového souhrnu informací o složce či vylepšení integrace s vyhledáváním Windows Vista.

Postbox 1.0 Beta 15 s vylepšeným kalendářem

Logo PostBoxu

Poštovní klient Postbox vyšel již v 15. betaverzi. Ta přináší zejména vylepšený kalendář (Lightning), lepší možnosti dohledávání kontaktů, další zrychlení či zabudovaný nástroj na reportování chyb. Bližší informace jsou dostupné v poznámkách k vydání a nová verze je jako vždy nabízena v rámci automatických aktualizací. Jen připomínám, že finální verze Postboxu bude placená a do konce srpna jej můžete koupit za zvýhodněnou cenu.

Firefox 3.6 a spouštění anonymního režimu přes příkazovou řádku

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3.5 je režim pro anonymní prohlížení, který uživateli umožňuje prohlížet web bez toho, aby se v prohlížeči zaznamenávala historie. Tento režim si může uživatel nastavit i jako výchozí. Postačí v dialogu Možnosti přejít do sekce Soukromí a provést vlastní nastavení historie. Počínaje Firefoxem 3.6 bude možné režim anonymního prohlížení zapínat i přes příkazovou řádku. Jednoduše spustíte Firefox s parametrem -private.

Mozilla Labs spouští projekt Test Pilot

Logo Mozilly

Mozilla Labs koncem minulého týdne spustila projekt Test Pilot. Jeho cílem je snadněji získat informace o tom, jak uživatelé Firefox používají, co se jim na něm líbí či co nikoliv. Projekt má podobu rozšíření pro Firefox 3.5, které si uživatelé nainstalují a budou automaticky upozorňování na ankety, které pro ně Mozilla Labs připraví. Ty mohou být spojeny i s vyzkoušením nové funkčnosti, u které bude testováno, zda se uživatelům líbí. Více informací naleznete na domovské stránce projektu.

Archiv: Starší příspěvky | Novější příspěvky