Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Nástupce Firefoxu 3.5 zkraje příštího roku

Logo Firefoxu

Firefox 3.5 ještě nebyl vydán, ale již se začíná v reálnějších obrysech mluvit o jeho nástupci. Ten nese na úrovni vývojových verzích označení 3.6, ale obecně je označován jako Firefox.next, protože nebylo dosud stanoveno, jakou verzi ponese (osobně očekávám 4.0). V Mozilla Wiki začíná vznikat dokument, který v obecných rysech popisuje cíle, ke kterým bude tato verze směřovat.

Firefox.next se plánuje zaměřit hlavně na výkon, lepší organizaci dat uživatele, podporu webových aplikací či přinést lepší integraci s jednotlivými podporovanými systémy. Potěšující je, že chtějí vývojáři zrychlit start prohlížeče, vylepšit odezvu grafického rozhraní či zkrátit čas, který musí uživatelé vynaložit, aby dokončili to, co chtějí.

Mluví se též o snaže smazávat rozdíly mezi webem a desktopem, o což se dnes snaží projekty jako Mozilla Prism. Jak bylo ostatně zmíněno dříve, jeho funkce budou zahrnuty v této verzi, což též platí pro Ubiquity či lehké motivy vzhledu označované jako Personas. Další oblastí, na kterou se chtějí vývojáři zaměřit, je těsnější integrace s podporovanými systémy. Plánuje se tak nový motiv vzhledu pro Windows s běžícím Aerem, podpora novinek Windows 7 a uživatele Mac OS X může zaujmout plánovaná podpora pro Keychain či spolupráce se systémovým slovníkem na kontrolu pravopisu.

O zbývajících věcech prozatím není mnoho známo. Již delší dobu se hovoří o snahách vylepšit podporu pro doplňky (například přidat možnost instalace doplňků bez restartu prohlížeče) či vylepšit podporu pro dohledávání chybějících zásuvných modulů. Na to si však budeme muset ještě chvíli počkat. Nicméně je jisté, že budoucí verze Firefoxu ponese kódové označení Namaroka po parku, který můžete nalézt na Madagaskaru. Datum vydání je předběžně plánováno na kraj příštího roku, ale jak se též dále uvádí, Firefox bude vydán teprve tehdy, až bude hotov.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Odhad: takže za rok...

2. Mazarik
Ja a google si myslime, ze si myslel skor Madagaskar ako Maragaskar:)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.