Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Plán vývoje budoucích verzí Firefoxu

Logo Firefoxu

Jak asi řada z vás ví, na podzim letošního roku by měl vyjít Firefox 3.6. Tato verze přinese zejména vylepšení výkonu, zrychlení startu aplikace, podporu nových vlastností Windows 7 a třeba lehké motivy vzhledu Personas. V aktuálním plánu vývoje Firefoxu můžete nalézt zmínku o dalších dvou verzích. Firefox 3.7 by měl být dostupný v první půlce příštího roku a měl by přinést běh zásuvných modulů v samostatných procesech, synchronizaci záložek, podporu pro běh webových aplikací jako „desktopových“ (integrace Prism?) či prohlížení orientované na úkoly. Pod posledním pojmem přesně netuším, co si představit, ale dost dobře je možné, že se jedná o integraci Ubiquity, na kterém se již nějaký čas pracuje.

Aby toho nebylo málo, měl by být v druhé polovině příštího roku dostupný Firefox 4, který by měl přinést výrazně přepracované grafické rozhraní, možnost kompletní synchronizace dat v prohlížeči (Mozilla Weave) či novou formu pro tvorbu rozšíření, která je aktuálně vyvíjena pod označením JetPack. Do toho by mělo dojít k oddělení procesů obhospodařujících grafické rozhraní prohlížeče a vykreslování stránek.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. giany
tak nalozili si toho dost...dufam teda, ze vsetko pojde podla planu :)

2. Charla
Mno imo v termínu to nebude, z této naivní představy většina z nás vyrostla. Ono je lepší o měsíc odložit vydání a raději vyladit produkt a pak přijít s něčím co skutečně funguje, než dodržet termín za každou cenu - v tomto ohledu se mi zdá být Mozilla docela rozumně uvažující. Ale většinou mluví o nových verzích do půl roka, ne-li dvě verze vyvíjené paralelně, otázkou je zda je takovýto překotný vývoj a hnaní se kupředu skutečně pozitivní. Na druhou stranu se mi poslední dobou nezdá, že by Mozilla byla tak inovativní jako bývala. Již neurčuje směr vývoje. Anonymní prohlížení kupříkladu přinesla poté co se s ním vytahovalo i IE. Nicméně asi platí názor konkurence to sice přinesla jako první, ale my jsme to dotáhli k dokonalosti a narozdíl od konkurence - nám to i funguje :D
Osobně bych například ve FF uvítal správce cookies, u kterého bych mohl nastavit, že při ukončení se smažou veškeré, kromě těch ze seznamu.

3. v6ak (www)
Já jsem si pod úkolově orientovaným prohlížením představil nějakou náhradu stávající podoby panelů. Tak uvidíme.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.