Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jetpack, nová forma tvorby rozšíření pro Firefox

Logo Firefoxu

Mozilla Labs dnes přestavil nový projekt s názvem Jetpack. Jedná se o prototyp nové formy tvorby „lehkých“ rozšíření pro Firefox s využitím technologií, které běžně používáte při tvorbě webu. Stávající rozšíření se tvoří převážně s využitím XULu, JavaScriptu, CSS, XML a občas je potřeba i nějaký ten kód v C/C++. Jetpack si klade za cíl, abyste na tvorbu rozšíření nepotřebovali nic víc než znalost (X)HTML, CSS a JavaScriptu. Jetpack tak pravděpodobně osloví více vývojářů, kteří se pro tvorbu rozšíření nebudou muset učit nic moc nového.

Projekt jde ale dále. První zajímavostí je informace, že pro instalaci rozšíření vytvořených skrze Jetpack není potřeba restart prohlížeče. API pro přístup k jednotlivým částem prohlížeče je verzované, což umožní vytvářet rozšíření, která budou instalovatelná i v budoucích verzích Firefoxu, než pro které byly vytvořeny. S rozšířeními vytvořených skrze Jetpack tak odpadá nutnost řešit při přechodu na novější verzi prohlížeče otázku kompatibility nainstalovaných rozšíření. Každé rozšíření též bude dopředu deklarovat, k jakým částem prohlížeče bude přistupovat, což by se patrně mělo projevit v lepší stabilitě prohlížeče, kde může nainstalované rozšíření způsobit slušnou paseku. Tato otázka ale prozatím není dořešena.

Za zmínku též stojí snaha o usnadnění vývoje rozšíření, kdy se např. kód upravený v editoru Bespin rovnou projevi v chování rozšíření v prohlížeči či provázání vývoje s rozšířením Firebug. Vše je přitom rozšiřitelné s externí knihovně jako např. jQuery a lze též využívat API webových služeb.

Jetpack je v úvodní verzi a rozhodně ho hodnotím jako pěkný počin, u kterého očekávám, že se prosadí a stane se součástí některé z budoucích verzí Firefoxu. Dává další velké skupině vývojářů možnost vytvářet rozšíření pro Firefox, což je jenom dobře. Mnohé z vás jistě napadne srovnání s Personas, lehkých motivů vzhledu, které původně vznikly jako experiment Mozilla Labs, a kterých se dočkáme v nástupci Firefoxu 3.5. Je též dobré poznamenat, že nelze brát Jetpack jako náhradu klasických rozšíření, jejichž možnosti jsou prakticky neomezené. Jetpack se určitě bude hodit na tvorbu jednoduchých a středně složitých doplňků. Míra možností pak bude hlavně záviset na API, které Jetpack zpřístupní.

Pokud si chcete Jetpack vyzkoušet, pak si jej na domovské stránce stáhněte a ve formě klasického rozšíření nainstalujte. Na domovské stránce naleznete pár ukázek rozšíření a návod, jak si vytvořit vlastní.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. v6ak (www)
Již z nadpisu jsem tušil, o co jde. Pak mě v průběhu čtení napadlo ještě zpětně kompatibilní abstrahující API a sandbox...
Doufám, že se dobře podaří udělat privilegia => možná nastavení ve stylu J2ME.
Je to v každém případě to, co očekávám od Chrome a líbilo by se mi to u Firefoxu, ale neočekával jsem to u něj. Je dost možný, že Firefox bude celkově rychlejší (samotný systém + dostupné doplňky) než Chrome.

2. v6ak (www)
Napadá mě ještě jedna zajímavá myšlenka: pokud bude mít Chrome podobný systém, mohlo by se to třeba za dva roky do jisté míry sjednotit...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.