Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Personas, lehké motivy vzhledu pro Firefox

Logo Firefoxu

Mozilla Labs dnes uvolnila Personas 1.0. Jedná se o experimentální rozšíření, které do Firefoxu přidává podporu pro lehké motivy vzhledu. Co si pod tím představit? Když si do Firefoxu nainstalujete klasický motiv vzhledu, můžete pomocí něj změnit vzhled prakticky každé části Firefoxu. Pokud chcete zvolíte jiný motiv vzhledu, musíte navíc pro jeho použití restartovat prohlížeč.

Personas naopak představuje koncept „lehkých“ motivů vzhledu, kdy se mění „pouze“ obrázek na pozadí lišt prohlížeče a to včetně stavového řádku s lištou pro vyhledávání. Oproti klasickým motivům vzhledu navíc není potřeba pro nastavení nového vzhledu prohlížeč restartovat. Jednoduše si v hlavní nabídce nebo pomocí ikonky na stavovém řádku zvolíte obrázek, který si chcete jako pozadí nastavit.

V současné době je pro Personas k dispozici více jak 500 vzhledů a nový si může každý snadno vytvořit. Rozšíření si můžete stáhnout na stránce GetPersonas.com a je mimo jiné k dispozici i v češtině. Pěkná je i funkce náhledu na vzhled, kterou získáte, když před vzhled přejedete kurzorem myši v nabídce. Stejná funkce též funguje v galerii na webu, ale jak autoři tvrdí, je funkční jen pro doménu GetPersonas.com, takže se nejedná o potencionální bezpečnostní díru.

Celkově se mi Personas velmi zamlouvají. Nebyl jsem nikdy moc fandou klasických motivů vzhledů, které z Firefoxu udělali úplně „jiný prohlížeč“. Tato možnost vzhledu mi přijde jako zajímavý kompromis. Je tedy velmi pozitivní, že se stane součástí budoucí verze Firefoxu! Nic vám ovšem nebrání v tom, abyste si Personas vyzkoušeli již dnes.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. marek
Když jsem používal Firefox 3.0 + nějaký drobný, tak jsem měl naintalovaný i Personas, ale ne v nejnovější verzi. Nejnovější totiž neobarvovala pozadí tabů, což mi přišlo jako rušivý element. V nejnovější verzi ještě navíc neobsahuje můj oblíbený "skin" Other - Paper, takže jsem z Personas zklamán.

2. Mazarik
Toto je zaujimavy koncept, ale ja som skor fanusik klasickych vzhladov. Bohuzial tie su zavisle na verzii prehliadaca a zalezi na tom, ci autor s kazdou verziou vyda novu verziu vzhladu. Tak sa stalo aj pri prechode 2->3, ze som musel opustit svoj oblubeny vzhlad a navyse autor sa rozhodol, ze si neziada, aby niekto dalsi pokracoval s jeho grafikou pre dalsie verzie Firefoxu.

3. Orochi
Lepší než klasické vzhledy (můj názor). Je to rychlejší a když si někdo chce vytvořit svůj vzhled je to jednoduší i rychlejší. Celkem dobrý nápad. :)

4. hornet
Používam tému Noia 2.0 a tam mi Personas vôbec nefungujú. Pri prepnutí do defaultnej témy fungujú. Nikde som sa nedočítal, či sú podporované aj iné témy. Ako nápad sú podľa mňa Personas veľmi dobré,ale od teraz používanej témy nehodlám odísť.

5. mab
Toto rozšíření mi připadne jako zbytečnost, nepřináší nic podstatného z hlediska funkčnosti/užitnosti. Ano, vyzkoušel jsem.

6. Rikudou_Sennin
Myslím, že pokud by přidali podporu i pro ostatní vzhledy než jen defaultní, tak by to byl celkem použitelné
Líbí se mi např. personas vzhled Dark Fox, ale k tomu původnímu tématu mi nesedí. Používám vzhled BloodFire a k tomu by to Dark Fox vypadalo úplně dokonale. Snad to někdy příště dodělají.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.