Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3 je v Evropě nejpoužívanější verzí prohlížeče

Logo Firefoxu

Dle statistik společnosti StatCount je aktuálně Firefox 3 nejpoužívanější verzí prohlížeče v Evropě s tržním podílem 35 %. Doposud to byl Internet Explorer 7, který je nyní dvojkou, ale nutno podotknout, že za to zčásti může příchod Internet Exploreru 8. Platí též, že při součtu podílů všech verzí by Internet Explorer stále vedl. Data měření byla posbírána z 3 miliónů webů, které zaznamenají 10 miliard přístupů měsíčně (čísla jsou pro celý svět). Firefox je v Evropě populárnější než třeba v Severní Americe. I tam si ale nevede špatně a podle posledních statistik Net Applications si za březen polepšil z 21,77 % na 22,05 %. Uvidíme, co s trhem prohlížečů udělá nástup Internet Exploreru 8. Prozatím se zdá, že se na dlouhodobém trendu odlivu uživatelů příliš nezměnilo, ale prozatím je na větší soudy brzy.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. giany
nechapem tomu slovnemu spojeniu "najpouzivanejsia verzia prehliadaca" ked sa nehovori o pouzivanosti podla verzie firefoxu ale o vsetkych prehliadacoch

2. Ivosz
Těžko říct, kde všude se ty statistiky sbírají a jak moc odpovídají skutečnosti. Jen mne překvapuje, že všechna média papouškují doslova tuhle zprávu a nikdo si v té aplikaci nezkusil naklikat Českou republiku. To je totiž mnohem zajímavější a řekl bych skoro šokující. Bohužel to do určité míry znevěrohodňuje zdroj. Kdyby to tak bylo opravdu, bylo by to fajn :).

3. JasnaPaka [openID] (www)
[2] Kdybych chtěl na nějakém měření ukazovat podíl prohlížečů u nás, zvolím si například Navrcholu.cz, u něhož vím, že jeho čísla mají nějaký základ. U zahraničních služeb totiž nelze očekávat, že mají odpovídající data pro tak malý region, jakým je Česká republika.

4. Ivosz
[3] Pak ale zůstává otázkou, zda je odpovídajícím regionem i Evropa... ;)
Mne spíš jen zaráží, jak to všichni opakují (nadpis jsem ve čtečce viděl snad 10x) a nikdo se nezamyslí nad důvěryhodností. Není problém do měření vnést systémovou statistickou chybu, na to stačí třeba technické zaměření webů nebo třeba hostování velkého množství blogů.
Ta výtka nebyla myšlena proti zdejšímu blogu spíš naopak, snad jedině zde má smysl takový příspěvek do diskuse vložit a diskutovat.. :)

5. DiGi (www)
Já nevím jestli zrovna NaVrcholu je ideální kandidát. Po zpoplatnění služeb od něj opravdu hodně webů uteklo.

6. v6ak (www)
Já bych té zprávě i přes její blbé načasování u nás věřil. Způsobil to nejen IE8, ale i roztříštěnost uživatelů IE. Mohou za to asi ty kontroverzní změny jako kompletně nové UI v IE7 nebo renderovací režimy v IE8. (Ano, v druhém případě šlo o volbu mezi možností špatnou a ještě horší, jinak to asi nešlo, jen dodnes nevím, která je která.) Řekněte, kolik uživatelů má dnes Firefox 2.0 (časově s IE7)? A kolik uživatelů má - žeby Mozilla Suite 0.7? Cucám z prstu.

7. paranoiq
podle vývoje toho grafu za poslední rok je celkem jasné, že by k tomuto 'jevu' brzy došlo i bez příchodu IE8. ale ne, že by na tom záleželo..

8. JasnaPaka [openID] (www)
[4] Jako každou statistiku, tak i tuto, je potřeba brát s rezervou. Vždy to v příspěvku uvádím, tentokrát jsem na to pozapomněl. Na tvorbu nadpisů příspěvků jsem nebyl nikdy moc kreativní.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.