Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox bude multiprocesový

Logo Firefoxu

V rámci Mozilla Corporation běží či se rozbíhá řada projektů. Hned několik experimentálních projektů běží v rámci Mozilla Labs (např.Ubiquity, Prism či Personas), jiné má pod palcem přímo Mozilla Corporation. Tím nejnovějším je patrně snaha o to, aby se Firefox stal multiprocesovým. Aktuálně běží Firefox v rámci jednoho procesu, což by se mělo do budoucna změnit. Několik vývojářů začalo pracovat na tom, aby byl kód prohlížeče vykonáván v samostatném procesu a o vykreslování webových stránek se staral minimálně jeden další proces.

Možná vás nyní napadla paralela s Google Chrome, kde každému panelu odpovídá jeden proces prohlížeče. Nikde jsem se prozatím nedočetl, že by se Firefox měl vydat stejným směrem. Tento koncept má totiž své příznivce i odpůrce. V existujících plánech se hovoří o jednom procesu na práci s grafickým rozhraním Firefoxu a o jednom či více procesech na vykreslování webových stránek.

Prozatím nejsou zmiňovány konkrétní termíny, kdy by měla být uvedená úprava hotova, ale část by měla být realizována do konce letošního roku. Zda se uvedené úpravy dostanou do následníka Firefoxu 3.5 nebylo nikde uvedeno. Vzhledem k rozsahu prací odhaduji, že spíše ne.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Martin Hassman [openID] (www)
"Možná vás nyní napadla paralela s Google Chrome, kde každému panelu odpovídá jeden proces prohlížeče."

Ony to jsou povery, pri peclivem zkoumani je videt, ze novy proces se vytvori jen "nekdy" (cely proces se da trochu postelovat z command-line) a ve vysledku je to v Chrome vlastne totez, jako pises:

"V existujících plánech se hovoří o jednom procesu na práci s grafickým rozhraním Firefoxu a o jednom či více procesech na vykreslování webových stránek."

2. Pitel (www)
Tusim ze ten Chrome otevira jeden proces pro kazdou domenu... takze 3 panely s Googlem bude furt jeden proces.

Kazdopadne hura, konecne se nezasekne GUI kvuli tomu ze se v nakem panelu zblaznil Javascript.

3. Joelp (www)
Ještě by to chtělo podporu 64bit a bude to krásné ...

4. JasnaPaka [openID] (www)
[3] A jaký by podle tebe byl benefit 64bitové verze prohlížeče? Tedy krom "mam 64bitový prohlížeč". Napadají mě pouze negativa. Např. řada zásuvných modulů stále nemá dořešenu podporu 64bitových prohlížečů.

5. Tukan (www)
No jo, s tímhle přišel Google ve svém Chromu a vypadá to jako dobrý nápad.

6. Dantes
Proč ne rovnou vlastní proces pro vložené rámce ? :) Ale když si člověk uvědomí, jak dlouho trvá vylepšení JS engine, tak to si na multiprocesový Firefox ještě počkáme.

7. mab
Mně by se líbila threadem řešená každá záložka. Když by zbuchla, nevzala by sebou prohlížeč, to platí především pro stránky, které inicializují nějaký zásuvný modul a ten vytuhne či slítne.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.