Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Přehled podporovaných platforem pro mobilní Firefox

Logo Fennecu

Na právě proběhlém Mobile World Congress server ZDNet vyzpovídal Jaye Sullivana z Mozilla Corporation. Ten se u Mozilly točí okolo připravovaného Firefoxu pro mobilní zařízení, který je vyvíjen pod kódovým označením Fennec. Asi nejzajímavější informace, která v rozhovoru padla, je přehled platforem, které by měl Firefox pro mobilní zařízení podporovat. V současné době se počítá s Windows Mobile, Maemo, Symbianem a LiMo s tím, že časová dostupnost pro jednotlivé platformy bude různá.

Zatímco verze pro Maemo bude brzy k dispozici v betaverzi, podpora pro Windows Mobile není prozatím ani v alfa verzi (dostupný pouze první milník vývoje) a betaverze pro Symbian se očekává koncem roku. Naopak nebude dostupná verze pro iPhone, kde není možné Firefox distribuovat z důvodů překážek v licenci ze strany Apple. Nepočítá se též s podporou BlackBerry a Androidu, které jsou postaveny na Javě.

V rozhovoru též padla zmínka, že finální verze se bude jmenovat jednoduše Firefox tj. nebude se jednat o Fennec (jedná se o kódové označení pro vývojové verze, nic víc) ani o Firefox Mobile. Cílem Mozilla Corporation totiž je nabídnout vše, co znáte z Firefoxu na desktopu a nikoliv prohlížeč okleštěný o některé funkce. Prohlížeč samozřejmě bude brát v potaz specifika mobilních zařízení, takže bude například dostupný přístup k zaintegrované kameře, akcelerometru či třeba k aktuální poloze (Geolocation API).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Tom
Dají se někde sehnat noční sestavení té verze pro Symbian? Celkem bych to ozkoušel :)

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Ne, nic takového není dostupné.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.