Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox je prý nebezpečnou aplikací

Logo Firefoxu

Společnost Bit9 uveřejnila zprávu, ve které tvrdí, že Firefox patří mezi 12 aplikací nejvíce náchylných na bezpečnostní chyby. Svá tvrzení zakládá na 10 chybách za rok 2008, které umožnily spustit zákeřný kód či se jednalo o chyby v nástrojích (patrně doplňcích?) třetích stran. Po přečtení uvedené zprávy jsem se nemohl zbavit dojmu, že zpráva je spíše PR uvedené společnosti než reálným hodnocením bezpečnosti konkrétních aplikací.

Jak si dnes můžete přečíst v Mozilla Security Blogu, uvedená zpráva trpí řadou nedostatků. Osobně jsem neviděl data, na jejichž základě byla zpráva (nebo spíše tisková zpráva?) sestavena, ale osobně mě zaujalo, že zpráva vůbec nezmiňuje, zda byly uvedené chyby opraveny a jak rychle. Většinu bezpečnostních chyb nalezených v produktech Mozilla si totiž naleznou vývojáři sami a již v den, kdy informaci o nalezené bezpečnostní chybě zveřejní, existuje oprava. Ta se navíc díky automatickým aktualizacím Firefoxu dostane rychle přímo k uživatelům. Snaha o bezmyšlenkovité počítání chyb mi příjde jako trochu divné kupecké počty.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Soustruh (www)
Zvlášť, když ta ubohá "studie" nezahrnuje Internet Explorer, který je i podle tohoto mírně irelevantního hlediska výrazně nebezpečnější, a stále také bohužel výrazně rozšířenější. :-P

2. v6ak (www)
Jestli to dobře chápu, tak si to můžu představit zhruba tak, že nainstaluju do Firefoxu všechny dostupné doplňky a pak se stane jednou z nejnebezpečnějších aplikací. (Samozřejmě, asi bych ho ani nespustil.) Napadá mě, kolik je pro Firefox cca rozšíření? Desetitisíce?
Nicméně v kombinaci se zvláštní metodikou je to dost zvláštní zpráva, slušně řečeno.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.