Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vývojová verze Firefoxu 4.0 prošla ACID3 testem

Logo Firefoxu

Když jsem tu v sobotu psal o důvodech, proč Firefox 3.0 neprojde ACID3 testem, vůbec jsem netušil, jak rychlé odpovědi se mi dostane. Ne snad, že by v souvislosti s Firefoxem 3.0 došlo k nějaké změně, stále platí co jsem řekl, ale vývoj pokračuje. Již nějaký ten pátek jsou na ftp.mozilla.org k dispozici vývojové verze Firefoxu 4.0 (i pro Linux a Mac OS X), které se stanou základem další verze Firefoxu po uvolnění Firefoxu 3.0. Je jedno, zda bude další verzí Firefoxu skutečně 4.0 či tato verze ve finále ponese jiné označení, podstatnější informací je, že tato vývojová verze v aktuálním buildu prochází dnes populárním ACID3 testem.

Prozatím jsem nikde nenašel oficiální oznámení, ale dle diskusí na IRC Mozilla na kanálu #developers by tak mělo být v průběhu dnešního či zítřejšího dne. Krátký úryvek z diskuse (přeloženo):

[22:34] <MrNaz> Takže to znamená, že Firefox 3.0 projde ACID3 testem?
[22:34] <brendan> Ne, toto jsou vývojové verze příští verze Firefoxu, tj. té verze, která přijde někdy po Firefoxu 3.
[22:34] <MrNaz> Když už to je, proč to neopravit i ve Firefoxu 3? Ještě je čas.
[22:35] <shaver> Jde o to, že pro zahrnutí do Firefoxu 3 je již pozdě.
[22:37] <shaver> brendan: Bude se psát tisková zpráva?
[22:38] <brendan> Tak to netuším, ale zkusím se poptat Davida.

Pozn: <brendan> je vlastním jménem Brendan Eich (tvůce JavaScriptu a zaměstnanec Mozilla Corporation) a <shaver> je Mike Shaver (technology evangelist v Mozilla Corporation)

Myslím, že teď bude zajímavé sledovat, jak se tvůrci a příznivci Firefoxu, Opery a Safari (resp. WebKitu) poperou s tím, kdo vlastně prošel testem jako první. Jak již totiž bylo několikrát zmíněno, test s výsledkem 100/100 ještě automaticky neznamená, že prohlížeč prošel testem bez chyby. Seznam chyb se v ACID3 skrývá za zobrazeným písmenkem „A“ a v případě vývojové verze Firefoxu 4.0 je prázdný. Daleko zajímavější je ale kuriózní výsledek testu ve vývojové verzi Firefoxu 4.0. Jak si můžete na obrázku níže všimnout, výsledné číslo je 101/100, což je na první pohled nelogické, ale Brendan Eich na IRC poskytl možné vysvětlení:

[23:02] <brendan> S tím 101/100 si nejsem úplně jist, ale myslím, že naše implementace je správná. Ve specifikaci zkrátka není řečeno, zda se v téhle situaci má bitový posun provést či nikoliv. My si myslíme, že ano, Hixie tvrdí, že nikoliv. Ještě o tom budeme diskutovat.

Pozn: Hixie je autor ACID 3 testu.

Celý uvedený problém spočívá v použití operátoru bitového posunu v JavaScriptu. Bitový posun je věc, kterou běžně používají programátoři v assembleru, ale do JavaScriptu se tato možnost dostala snad jen omylem. Tím spíš je zarážející, že se tato funkcionalita, kterou jsem snad nikde neviděl použitu, dostala i do ACID3 testu. Nejasnost ve specifikaci JavaScriptu pravděpodobně způsobila, že se k počtu projitých testů přičetla dvojka namísto jedničky. Docela jsem se u toho nasmál :)

Ti z vás, kteří si chtějí ACID3 test ve vývojové verzi Firefoxu 4.0 vyzkoušet, tak mohou učinit stažením z odkazů výše. Osobně jsem zkoušel vývojovou verzi s označením Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:2.0a1pre) Gecko/2008033111 Minefield/4.0a1pre , z které je následující screenshot.

Ukázka Spicebirdu

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. josefec
Tak jsem si to chtěl s radostí vyzkoušet a s dnešní verzí Firefoxu staženou z odkazu výše se mi to nepovedlo. Test skončil na 71/100.

2. josefec
Pardon, možná jsem zkazil legraci. Kdyžtak oba tyto komentáře smažte, je-li to možné. :)

3. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
V pohodě. Přesně z tohoto důvodu byly komentáře zakázány celý den, ale teď už den pomalu končí, takže v pohodě :) Jsem rád, že se podle ohlasů jinde příspěvek líbil.

4. Fred
No zkoušel jsem rozpoutat flame na webtrhu, ale nikdo se nechytil ;-)

5. JayFinch
Gratuluji, tohle byl ten nejsofistikovanější Aprílový žert, na který jsem včera narazil! :-)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.