Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Proč Firefox 3.0 nesplní ACID3 test

Logo Firefoxu

V tomto týdnu se hodně mluví o ACID3 testu, jehož cílem je vytvořit tlak na tvůrce prohlížečů, aby lépe dodržovali webové standardy / doporučení. Přínos tohoto testu je tedy více politický než faktický, protože není prakticky možné vytvořit test, který by ukázal, jak jsou na tom jednotlivé prohlížeče s korektní podporu webových standardů / doporučení. To je ostatně jeden z důvodů, proč nemam ACID testy rád.

V souvislosti se splněním testu Operou a WebKitem (Safari) se řada lidí ptá, kdy tímto testem projde Firefox. Jak dnes v jednom příspěvku zmínil Ian Hixie (autor ACID3 testu), nelze očekávat, že by Firefox 3.0 či Internet Explorer 8.0 tímto testem prošly, protože jejich vývoj je v současné době ve stabilizační fázi, kdy se už více méně nepřidává nová funkcionalita, ale již se jen opravují chyby. Nemůže tak být například do Firefoxu (Gecka) přidána podpora pro stahování fontů, která je součástí tohoto testu.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Let_Me_Be (www)
ACID testy jsou fajn, neprimo vytvareji sadu funkci, ktera bude pouzitelna vsude. Zrovna ta podpora pro stahovani fontu by se mi moooc libila.

To ze vsechny prohlizece budou podporovat alespon hlavni standardy je pro mne naprosto nepredstavitelny stav :)

2. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[1] To zahrnutí testování stahování fontů v ACID3 mě právě zaráží, protože je to věc, která byla z CSS 2.1 vyškrtnuta.

3. ehmo (www)
stahovanie fontov je logicka bezpecnostna chyba. ak je mozne stiahnut font, je mozne stiahnut aj kod, ktory bude vykonany na strane uzivatela a to s pravami, aby mohol byt font uspesne inicializovany a vykresleny. taketo veci boli zakazane uz davno a je absolutne chybne to opakovat. acid testy su len snuzka hluposti vytvorenych ex-operakom, ktory sa snazi pomoct umierajucemu prehliadacu ziskat trosku pozornosti

4. v6ak (www)
[3] A stahování obrázků je taky bezpečnostní chyba? Font je obvykle jen nějaké mapování znaků na nějaké obrázky (ať už bitmapové nebo vektorové) v nějakém standardním formátu. A dostat do toho kód k vykonání by mělo být nemožné.

5. josefec
Takže stahování fontů už ve specifikaci není? Jinak by mě docela překvapovalo, že už ve Firefoxu dávno není, protože ten bug v Bugzille je tam už od roku 2001.

6. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[5] Možnost stahování fontů je v CSS 2.0, v CSS 2.1 byla vyškrtnuta. Jinak záznamy v Bugzille se řeší dle priority, nikoliv dle stáří.

7. provaz (www)
Jak již bylo řečeno na začátku. Testy podobné jako ACID3 jsou ve směs politickým tahem. To že určitý prohlížeč neprojde tímto testem na 100% ještě neznamená, že je to nepoužitelný prohlížeč. Jen se podívejte kolik stránek je dnes hlavně optimalizováno pro IE. A jeho výsledky v ACID testech … no prostě hrůza. Nejsem zastáncem IE, ale chápu proč je pro mnoho lidí jednoduché/pohodlné jej používat. A že skončil naprosto tragicky v ACID testu. Běžného uživatele to v podstatě nezajímá a ve výsledku najde spíše více stránek které vám nepoběží pod konkurenčními prohlížeči než pod IE.

8. v6ak (www)
[7] kolik stránek je dnes hlavně optimalizováno pro IE.
Prakticky všechno jede ve Firefoxu. Spíš "Kolik stránek je dnes optimalizováno i pro IE?".
Jinak je to důležité pro webmastery.

9. (anonymní uživatel) (www)
neplneni acid testu je pro ff celkem tradicni. skoda jeho splneni ma dobry reklemni efekt (i kdyz tezko uvazovat nejaky jiny)

me by vsak stacilo kdyby sel ff3 spustit.

v DEBIAN LENNY vypise
$ ./firefox
Error: in (function call): procedure or syntax required but got: Error: fatal: looped fatal error

a vic z neho nevyrazite.

10. funTomas
To jsem zvědavej, kdo to od tebe obšlehne s tím ACID3 a FF4! Hezky sis vyhrál, to dalo práci, co?

11. Ladinek
To jo, ten aprilovej clanek neni vubec spatnej. Fakt jsem tomu chvilku veril, az pak jsem si vsimnul toho 101/100, a trklo mne. :-))

12. Jerry
som sa tak zabavil, ze som to poslal aj http://www.anomalousanomaly.com.../ nech si vyskusa... potom mi doslo, ze cesky nevie, tak to nepochopi ;) ma to proste tazsie, musi na to prist.

13. PeePay
pekny aprilovy zart, hlavne aktualny.
to vysvetlenie preco je 101/100 ma dostalo... :D

14. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[10] Snažil jsem se, aby to vypadalo věrohodně. Jinak stránku "101/100" pro mě připravil Adam Hauner, takže mu patří velký dík.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.