Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Nová Mozilla Add-ons s novými funkcemi

Logo Mozilly

Oficiální server s doplňky Mozilla Add-ons se u příležitosti blížícího vydání Firefoxu 3.0 převlékl do nového vzhledu a přinesl nové funkce. Z nového vzhledu serveru je patrné, že došlo k posílení pozice vyhledávání a kategorizace jednotlivých doplňků. Z pohledu vývojářů doplňků (a nejen jich) došlo ke sjednocení Sanboxu (pískoviště) a veřejných doplňků, resp. uživatelé nyní vidí i dosud nerecenzované a neschválené doplňky. Tyto doplňky jsou jasně označeny a pro jejich instalaci je potřebná registrace na serveru.

Instalace doplňku pro starší verzi Firefoxu

Samotná instalace doplňků nyní kontroluje verzi přistupujícího Firefoxu a operačního systém a podle toho nabízí příslušnou verzi doplňku, případně upozorňuje na nutnost aktualizace Firefoxu, pokud je doplněk určen pro jeho novější verzi. Boxíky doporučující instalaci konkrétních doplňků nyní nabízí doplňky relevantní ke kategorii, v které se nyní nacházíte a nové Mozilla Add-ons nabízí též možnost definovat doporučené doplňky i pro konkrétní lokalizaci (např. pro české návštěvníky).

Stránka s detailem konkrétního rozšíření doznala též změn. Tou první je uzamčení diskusí (podpory), které se v dosavadní historii Mozilla Add-ons neosvědčily. Řada autorů doplňků k nim poskytuje podporu u sebe na webu a stránky na Mozilla Add-ons nesledují. Komentáře byly též často nevalné kvality a mnoho uživatelů vzájemně zaměňovala fórum podpory s místem na recenze k doplňku. Namísto toho přibyla pro autory doplňků možnost přidat k doplňku informaci, na jaké webové či e-mailové adrese je k němu poskytována podpora. Došlo též ke změně v zobrazování náhledů k jednotlivým doplňkům a novinkou jsou též dostupné veřejné statistiky stažení jednotlivých doplňků. Můžete tak například vidět, že počet stažení kalendářové rozšíření Lightning za poslední rok překročil hranici 1 500 000.

Odkazy na ostatní aplikace

Z uvedeného výčtu je patrné, že novinek je opravdu hodně. Pokud vás jejich přehled zajímá detailnějí, můžete se začíst do detailnějšího přehledu. Jako jedinou vadu na kráse nového Mozilla Add-ons mi přijde potlačení ostatních aplikací jako Thunderbird, Sunbird či SeaMonkey. Zatímco v předchozí verzi měly své místo v postranní části stránky, nyní jsou skryti ve vysouvací nabídce Ostatní aplikace vpravo nahoře na stránce. To jen kdyby jste je nemohli najít, jako já před chvílí. Celkově ale nové Mozilla Add-ons hodnotím kladně a jak jsem tu již v minulosti zmínil, spolu s jeho integrací s Firefoxem 3.0 (a brzy snad dalšími aplikacemi) význam tohoto serveru poroste. Jen tak dále.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. DiGi (www)
Z toho "This add-on is for older versions of Firefox" vyloženě rostu. Hodně rozšíření funguje i s vývojovými verzemi FF (i když zrovna ty, co hodně používám ne) - ale já si to rozšíření prostě ani nemůžu stáhnout. Přes about:config extensions.checkCompatibility se v pohodě vypne kontrola v prohlížeči, ale co s tímhle webem? :( Ani v preferencích tam nic takového nemají...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.