Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a ukládání záloh záložek do formátu JSON

Logo Firefoxu

Jednou z posledních novinek, kterou zbývalo dopracovat pro připravovaný Firefox 3.0, je ukládání záloh záložek do formátu JSON (JavaScript Object Notation). Jedná se o jazykově nezávislý datový formát, který počínaje Firefoxem 3.0 nahradí ukládání záloh záložek. Ty se ve Firefoxu 2.0 ukládají v uživatelském profilu každý den do podadresáře bookmarkbackups a dosud byly ve formátu HTML. Nově tedy budou ukládány do formátu JSON, který má dle slov tvůrců zajistit lepší informační bezztrátovost záloh.

Možnost zazálohovat do formátu HTML zůstane zachována a to s ohledem na možnost importu vyexportovaných záložek do jiných aplikací, které původní HTML formát se záložkami umí importovat. Pokud se ve vývojové verzi Firefoxu 3.0 podíváte do Library (dříve Správce záložek), uvidíte v nabídce Import and Backup volby Export (slouží k exportu do HTML formátu) a Backup (export do formátu JSON). Spolu s nabídkami Import a Restore mi to ale přijde trochu nepřehledné, protože mi příjde, že se tyto volby funkčností v zásadě překrývají.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Mazarik
Tlacit vsade JSON je podla mna velka chyba.

2. Jarda
Uvidíme, taky zatím nevím nevím.

3. v6ak (www)
No ono je to asi v kombinaci s SQLite lepší pro implementaci... A asi to bude i menší.

[1] Proč?

4. Pavel@cetoraz (www)
Přijde mi to jako docela dobrý nápad. HTML má svoje omezení. Kdyby to bylo od začátku v XML, tak by to bylo zřejmě vyřešené.

5. Franta (www)
Ano, HTML má omezení - není to formát pro ukládání záložek:-). Ale když už se mění formát, proč se nemůže změnit na xml? S JSONem teď musím dělat v diplomce a moc se mi nelíbí. Zlaté xml parsery, o nadstavbových technologiích jako XPath nemluvě. Na formátu je největší kvalitou jeho stabilita a rozšířenost, ostatní je podružné, tak proč JSON?

6. Pavel Cvrček (JasnaPaka) (www)
[5] Pozor, jako úložiště záložek je od Firefoxu 3.0 databáze databázové knihovny SQLite. JSON je vedle HTML formát, do kterého jdou záložky exportovat a přenést např. na jinou instalaci Firefoxu.

7. Inkvizitor
Nechápu, proč namísto toho nezvolili xbel, který byl pro tyto účely navržený a některé browsery jej používají už léta...

8. v6ak (www)
[5] S JSONem se IMHO mnohem lépe pracuje než s XML přes DOM.

9. Karel
Moc děkuji, mnoho hodin jsem hledal než jsem našel vaše stránky. reinstalovali mi NTB a udělali mi kompletní zálohu, samozřejmě jsem pak přešel z mozilly 2 na mozillu 3 a měl jsem problém jak načíst z bookmarkbackups zpět záložky. Dík vám jsem to vyřešil. Všechny podobné věci se začínají strašně komplikovat a člověk na tom stráví mraky času než to vyřeší, ach jo. Tak ještě jednou dík.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.