Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Uvolněn Spicebird 0.4

Logo Mozilly

Těsně před Vánoci jsem zde psal o Spicebirdu. Tehdy to byly první informace o připravovaném „malém Outlooku“ postaveném na Mozille. Mnoho informací nebylo k dispozici, jen jedna krátká animace. Nyní společnost Synovel Technologies, která za Spicebirdem stojí, uvolnila první verzi.

Spicebird 0.4 je na první pohled tím, co prezentační video ukazovalo. Zjednodušeně řečeno, vezměme panely Firefoxu a do každého z nich přidejme Thunderbird s kontakty, kalendář a úkoly Lightningu. K tomu přibalme Jabber klient SamePlace a celé to zastřešme titulní stránkou shrnující data z celého balíku. Tak nějak by se dala první veřejná verze Spicebirdu charakterizovat. Produkt prozatím působí syrovým dojmem a je znát, že je to teprve jeho první veřejná verze.

Celý Spicebird ale není jen Thunderbird s pár rozšířeními. První, co po spuštění uživatel uvidí, je konfigurovatelná titulní stránka s boxíky informujících o aktuální poště, událostech, úkolech, stažených RSS zdrojích atd. Jednotlivé prvky jsou na ploše ve formě obdélníků, které lze přidávat, přesouvat a konfigurovat. Ač jsou konkrétní prvky zatím dost chybové, vidím zde hlavní přínos oproti Thunderbirdu s integrovaným Lightningem a SamePlace.

Jako druhý přínos vidím možnost zobrazit si kontakty ve složkách formou karet obdobně, jako to má Outlook. Uživatel si tak může zvolit, zda dá přednost vzhledu kontaktů ve formě seznamu obdobně, jako to má Thunderbird, či dá přednost tomuto zobrazení. Samotný dialog vlastností kontaktů má dvojí mód. Po zobrazení detailu kontaktu se zobrazí zjednodušená forma dialogu, kde jsou k dispozici pouze základní údaje jako jméno osoby, její adresa či telefon. Pomocí tlačítka zde lze zobrazit detailní kontakty, na které je uživatel zvyklý z Thunderbirdu.

Když uživatel přepíná mezi jednotlivými panely s jednotlivými částmi aplikace, mění se mu pochopitelně podoba hlavní nabídky a tlačítka na liště. Jediné, co zůstává, je tlačítko New v levé části lišty, které po rozkliknutí dává přístup k jednotlivým funkcím celého balíku obdobně, jako stejné tlačítko v Outlooku.

Spicebird 0.4 je tu a je pozitivní vidět posun směrem ke konkurenci Outlooku, která je zejména na platformě Windows potřeba. Je jasné, že do plně použitelného produktu má Spicebird ještě daleko, ale první výsledek vypadá pozitivně. Dle plánu vývoje bude další verzí 0.7, která přinese podporu pro prohlížení pošty v panelech, podporu pro blogování či řadu úprav v integrovaném IM. Verze 1.0 pak má přinést integraci s CMS (Drupal), dokument management, podporu pro plánování projektů a řadu lidí jistě potěší konektor na Microsoft Exchange.

Pokud máte zájem, můžete si Spicebird vyzkoušet. K dispozici je verze pro Windows a Linux. Jak jsem již zmínil, jedná se o první veřejnou verzi, která není vhodná pro používání. Spíš si ji můžete stáhnout a nezávazně vyzkoušet, případně se podívat na obrázky. Nyní nezbývá než čekat, jak si tento balík povede dál a také na to, s čím příjde nově založená nadace zastřšující budoucí vývoj Thunderbirdu. Bez zajímavosti určitě asi nebude ani to, co plánují bývalí vývojáři Thunderbirdu. Zde je však prozatím ticho po pěšině, takže nezbývá než doufat, že se v dohledné době dočkáme více informací.

Úvodní stránka Spicebirdu Nový pohled na kontakty ve Spicebirdu

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. VfB
bude i čistě mailové verze? bez kancelářských (Outlook opiček)? :)

2. VfB
vyzkoušel jsem to a jsem spokojen až na jednu věc, nevím jak nastavit SB tak, aby se otvíral v mailovém okně a te v tom "startovním" s RSS a hodinami
jinak tam funguje i česká kontrola pravopisu, html šablony u IMAP účtu (s čímž jsem měl u klasického TB problémy)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.