Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Změna vzhledu adresního řádku Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Již v minulosti jsem zde hovořil o plánech na úpravu vzhledu adresního řádku ve Firefoxu 3.0. Diskuse byla dlouhá a v poslední noční verzi je možné zaregistrovat první výsledek. V zobrazení URL je nyní zvýrazněna pouze doména, zbytek je vyšedlý. Jedním z důvodů tohoto kroku je vyšší ochrana proti URL Spoofingu tj. situaci, kdy je vám podstrčena stránka vzhledově podobná například vstupu do vašeho internetového bankovnictví, ale ve skutečnosti je stejný pouze vzhled webu a cílem stránky je získat z vás přístupové údaje. Pro lepší představu o změně vzhledu jsem připravil screenshoty adresního řádku z Firefoxu 2.0 a z poslední noční verze.

Firefox 2.0

Vzhled adresního řádku ve Firefoxu 2.0

Noční verze Firefoxu 3.0

Vzhled adresního řádku ve Firefoxu 3.0

Na obrázcích je uvedena stejná URL, takže si jistě všimnete druhé změny. Tou je zpětné dekódování diakritických znaků z URL do čitelné podoby namísto dosavadního "%něco", která slouží pro bezproblémové přenesení adresy přes síť. Do budoucna se uvažuje i o dalších změnách, takže uvidíme, čeho se do finální podoby Firefoxu 3.0 dočkáme.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. PetrTwo (www)
Proč ne, krok správným směrem, který nikoho neurazí ;)

2. brum brum
jo, palec nahoru :)

3. Roj (www)
Otazka je, jestli to nebude delat problemy pri copy&paste.

4. spl!te (www)
nebude, jenom nechá na browseru aby si to zase překódoval do %něco... A to není problém...

Spíš se mi nelíbila "vymoženost" zrušení favicon... na těchto obrázcích je pořád, ale hlásili v rádiu že jí zruší... a to by byla škoda, mám rád favikonky :-)

5. werwolf
Tak me se tato vymozenost vubec nelibi. Nevim, jak souvisi ochrana proti spoofingu, s castecnym zneviditelnenim adresy. Rekl bych, ze vubec. Nakonec to dojde tak daleko, ze odstrani radek adresy uplne. A pak uz budeme vsichni naprosto bezpecni.

Ze je prelozena ta diakritika, to je dobry, ale co kdyz budu chtit tu adresu zkopirovat a vlozit do webove stranky? Bude to fungovat?

Dik za odpoved

6. george.george
Jak pak odešlu odkaz někomu, kdo používá jiný prohlížeč?

7. spl!te (www)
Vy jste jak navedení, jiný prohlížeč ani není sebemenší problém, zkuste si do IE napsat:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavní_strana

a co se nestane?
v současné verzi FF se 'í' se změní na '%C3%AD' (tak se skutečně přenáší po hyper text transfer protokolu) ale v IE 'í' zůstane 'í' - i když pro přenos jako takový kdesi interně se tváří jako %C3%AD (musí, jinak by to prostě nefungovalo... ať žije specifikace...), na tom nesejde, v adresním řádku je pořád í :-)

A podobnou věc chce nyní i FF a já říkám že je to vcelku dobré.


Trochu jiná situace je s mezerou, tam by mohl být problém pokud posílám někomu třeba po icq link na 'http://a.bc/01 ma skladba.mp3' tak icq parser (samozřejmě nejenom...) udělá link jen z 'http://a.bc/01' a ten zbytek považuje jako další text...
Takhle to ale funguje i teď, když ovšem chtěl někdo přesné znění linku tak si prostě zkopíroval do url, dal entr, odmítl stažení a zkopíroval si přeformátovanou url...
Ale to je jen o zvyk, profíci nahradí mezeru %20 (když už jí tam jako musí mít...) a ti ostatní budou muset přinejhorším otevřít browser a pomocí ctrl+c vepsat do url celek. Nic víc, nic míň.
Tohle s mezerou je taky jediná slabost na kterou jsem přišel...

8. spl!te (www)
haha, koukám že to formátování je napsané zle i tady :D

Dobrá ochrana proti XSS, link se ukonří s prvním znakem který v url být nemá... a to je ten problém o kterém mluvím. Ovšem kdyby sem ten link zkopíroval nějaký uživatel IE tak to dopadne úplně stejně, protože on v adresním řádku to blbé 'í' prostě má...

9. v6ak
Doufám, že dekódování proběhne bez injekce...

10. Miley (www)
Mám otázku:Já bych si chtela zmenit vzhled ale nikde to nemůžu najít jak to mám udělat.Můžete mi prosím pomoci?Já bych chtěla růžový vzhled ale tam jde jenom modrý nebo zelený. Předem díky za odpověd

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.