Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Některá rozšíření jako součást Firefoxu 3.0?

Logo Firefoxu

Jednou z věcí, o které se v souvislosti s Firefoxem 3.0 uvažuje, je začlenění některých zajímavých rozšíření jako jeho součást či inspirování jimi. V posledním setkání vývojářů se tak můžete dočíst, že jsou zvažována rozšíření TableTools (řazení, filtrování a kopírování HTML tabulek), URLFixer (oprava překlepů v URL) či Print Hint (indikace, že stránka nabízí verzi pro tisk). Z kategorie rozšíření pro vývojáře se uvažuje o rozšířeních Consola2 či o v poslední době oblíbeném Firebugu.

Poměrně kontroverzně se uvažuje o inspiraci rozšířením Locationbar2. Toto rozšíření skrývá v adresním řádku počáteční http://, ftp:// apod., rozděluje jednotlivé části adresy a dekóduje diakritické znaky z URL, které se standardně zobrazují v dosti nečitelném tvaru. Pomocí znaků oddělujících jednotlivé části adresy lze jednoduše procházet jednotlivé části URL. Titulní stránka české Wikipedie pak v adresním řádku vypadá následujícím způsobem:

Zvažovaná podoba adresního řádku

Ačkoliv se to může zdát zpočátku nezvyklé, po krátkém používání se mi zdá podobné pojetí adresního řádku minimálně zajímavé.

V souvislosti s rozšířeními se též uvažuje o začlenění možnosti individuálních nastavení pro jednotlivé webové stránky. Uživatel by pak měl možnost nastavit si velikost textu, použitý slovník na kontrolu pravopisu či na konkrétních stránkách vypnout obrázky či třeba JavaScript.

Vše výše uvedené jsou zatím pouze úvahy vývojářů, o kterých se diskutuje. Některé se ve finálním Firefoxu 3.0 objeví, jiné ne. Nechme se překvapit.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Asmodeus
Hm... musím říct, že rozšíření 'Locationbar2' je docela efektní.

2. Acci (www)
Vypadá to opravu zajímavě, už se na Firefox 3.0 nemůžu dočkat. Ovšem Firebug bych asi do standardní instalace Firefoxu nedával, je to rozšíření určené pro celkem úzkou skupinu uživatelů.

3. yderf
[2] skutocne zaujimave, predpokladam, ze pokial firebug bude v instalacii ako volitelna sucast, nic sa nestane ;-) (len bude pravdepodobne automaticky spravna lokalizovana verzia...)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.