Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Změna plánu vývoje Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Mike Schroepfer z Mozilla Corporation publikoval v diskusní skupině mozilla.dev.planning informace o dalším vývoji Firefoxu 3.0. Jak jsem zde informoval, koncem července měla vyjít první betaverze. Nakonec se tomu tak nestane a na 31. července je plánována sedmá alfa verze. Ta by měla mimo jiné obsahovat ochranu proti mallware či finální podobu API pro provoz webových aplikací v offline režimu.

Co se týče dalšího vývoje, pak dle plánu se dočkáme verzí s označením M8 a M9, kde písmenko M značí slůvko Millestone. Tato označení kdysi nesly vývojové verze Mozilla Suite, tehdy ještě pod označením Mozilla. Verze M8 je plánována na 18. září letošního roku a měla by obsahovat kompletní funkcionalitu finální verze. Bude se též jednat o první verzi, která bude nabízena i v jiném jazyce než angličtině. Verze M9 pak přinese finální podobu lokalizačních řetězců a je plánována na druhou polovinu října.

Zatím není zřejmé, zda se bude jednat o poslední millestone a bude následovat betaverze. Podle potřeby může být přidán další. Co se týče důvodů přidání dalších vývojových verzí, pak Mike Schroepfer uvádí, že cílem Mozilla Corporation je uvolnit kvalitní verzi, která bude mimo jiné zahrnovat novou verzi renderovacího jádra Gecko, na kterém se pracuje již téměř dva roky. Prozatím prý není vzhledem k rozsáhlým změnám kvalita taková, jakou by si Mozilla Corporation představovala.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. funTomas
Já to pochopil trochu jinak: Milestone je obecné označení každého vývojářského (tedy ne pro koncové uživatele) vydání. Podle stability a velikosti instalačního balíku je pak tento milník vyhlášen buď za "beta" nebo stále "alfa" verzi.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.