Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Návrh na změnu minimálních požadavků pro běh Firefoxu v Linuxu

Logo Firefoxu

Mike Connor, jeden z vývojářů Firefoxu, sepsal dokument s návrhem nových minimálních nároků pro běh budoucích verzí Firefoxu v Linuxu. Dokument se netýká minimálních požadavků na hardware, ale minimálních verzí knihoven, které pro svůj chod budete potřebovat, pokud budete chtít používat Firefox v Linuxu. Udržování stávajících minimálních nároků s sebou totiž nese nutnost obcházení řady chyb ve starších verzích knihoven, což zesložituje vývoj. Nově navržené nároky již většina dnešních distribucí splňuje. Problém však může nastat zejména u enterprise verzí, kde mají jednotlivé verze delší podporu.

Počínaje Firefoxem 3.0 se mění minimální požadavky na systém i u zbývajících oficiálně podporovaných platforem. Jak jsem tu již zmínil, Firefox 3.0 nebude podporovat Windows 98/ME a uživatelé Mac OS X budou muset mít minimálně verzi 10.3.9 svého operačního systému namísto dosavadní minimální verze 10.2.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Ladicek
> Nově navržené nároky již většina dnešních distribucí splňuje.

To jistě. Ale co většina dnešních _instalací_? Skutečně je všude GNOME >=2.16? :)

2. (anonymní uživatel)
U mě třeba není žádné Gnome. A rozhodně si ho kvůli Firefoxu nebudu instalovat.

To bych radši přešel na Konqueror.

3. Mazarik
[1], [2] na Firefox nepotrebujete cele gnome, staci specialny balicek, ktory je v kazdej distribucii. Skuste sa pozriet na zavislosti tohoto balicku a zistite, co vsetko je treba nainstalovat. Pokial ide o podporu starsich verzii Firefoxu, tak v Debiane Woody, je stale podporovana verzia 1.0.* a nepochybujem o tom, ze Debian nielen podporuje starsie aplikacie na starsom systeme, ale aj robi backporty a uplatnuje nove zaplaty v starsich verziach Firefoxu. Takze v prostredi Linuxov je to troska zlozitejsie ako na Windowsoch, kde sa Firefox updatuje sam:)

4. Poborskiii
Mazarik: to jsem se zasmál, když dám v Kubuntu instalovat balíček GNOME, tak to požaduje nainstalovat 162 dalších balíčků o velikosti kolem 600 MB (a to už řadu dalších požadovaných balíčků mám nainstalovánu kvůli jiným programům). Čili požadovat závislost na balíčku GNOME je nesmysl. Jo, když tam bude nějaký balíček pro případnou integraci Firefoxu do GNOME, které má nějakou minimální verzi (např. kvůli závislosti na verzi GTK+), tak bych to pochopil, ale ne závislost na GNOME jako takovém.

5. Mazarik
Budem pisat o Debiane. Pokial mate Firefox z distra, tak toho potrebujete viac http://packages.debian.org/testing/web/iceweasel
Pokial si vsak stiahnete Firefox staticky zlinkovany zo stranok mozilly, tak Vam staci tento balicek http://packages.debian.org/testing/gnome/iceweasel-gnome-support
A tam je naozaj minimum veci z gnome. Samozrejme som nerobil strom zavislosti, ale skor by som veril preciznosti ludi, co robia debian. Pokial pouzivate Kde, tak sa mi nieco mari o firefoxe zlinkovanom s Qt z dob, kedy sa prechadzalo na novsiu verziu gtk a ludom vadil ten "hnusny" file dialog.
http://dot.kde.org/1137714810/1137942518/
http://packages.ubuntu.com/dapper/web/firefox-gnome-support

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.