Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

K čemu slouží safe mod Firefoxu

Může se vám stát, že Firefox začne mít pomalou odezvu či vám nenaběhne vůbec. V takovém případě nejspíš dostanete jako první radu zkusit spustit Firefox v tzv. safe módu. Oč se jedná?

Safe mód (či jinak nouzový režim) Firefoxu nemá nic společného se spuštěním operačního systému Windows v nouzovém režimu. Jedná se o spuštění Firefoxu bez doinstalovaných rozšíření a motivů vzhledu s výchozím nastavením Firefoxu.

To vám v případě problémů umožní eliminovat doinstalované doplňky, které mohou být zdrojem problémů. Pokud vám tedy Firefox odmítá naběhnout či nějakým způsobem nefunguje dle přestav a v safe módu ano, pravděpodobně bude zdrojem problémů některé z rozšíření, které můžete v safe módu jednoduše odinstalovat.

Jak spustit Firefox v safe módu

Prvně se ve Správci procesů ujistěte, že Firefox není spuštěn na pozadí (tj. zda nezatuhl). Jestliže máte Firefox spuštěný, ukončete jej.

Pokud jste nainstalovali Firefox pomocí instalátoru, máte v nabídce Start->Programy složku Mozilla Firefox a pod ní volbu Mozilla Firefox (Safe Mode). Druhou možností je spustit Firefox na příkazové řádce s parametrem -safe-mode. Po spuštění se vám zobrazí následující dialog:

Ukázka dialogu po spuštění Safe módu

Pomocí tohoto dialogu můžete ihned provést některé volby jako např. zrušení nastavení (pokud si myslíte, že je zdrojem problémů) a ukončit safe mód. V opačném případě můžete klepnout na tlačítko Pokračovat v nouzovém režimu, což provede spuštění okna Firefoxu. To je spuštěno s výchozí konfigurací a bez nainstalovaných rozšíření.

Safe mód je dobrým prvotním testem při problémech. Pokud se v safe módu problém nevyskytuje, s největší pravděpodobností je na straně některého z rozšíření. Druhou možností je pak chyba v konfiguraci, která se dá odstranit obnovením výchozí konfigurace v úvodním dialogu. Jestliže se chyba vyskytuje i v safe módu, je dobré vyzkoušet nový uživatelský profil.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.