Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Lightning 0.1

Zatím bez nějaké velké slávy vyšel Lightning 0.1. Lightning je rozšíření pro Thunderbird, které se snaží o přidání kalendářových funkcí (správa času, úkolů apod.) přímo do e-mailového klientu.

Asi si hned řada z vás položí otázku, proč Lightning, když už je tu Mozilla Calendar. Podle výše uvedeného popisu by se totiž zdálo, že se oba snaží o totéž. Calendar je též rozšíření, které přidává kalendářové funkce. Rozdíl mezi těmito dvěma produkty je ovšem v integraci. Zatímco Calendar je k dispozici pro Firefox, Thunderbird a SeaMonkey (Mozilla Suite) v podobě samostatného okna nad oknem samotné aplikace, Lightning je nyní k dispozici pouze pro Thunderbird a jeho snahou je přímá integrace do prostředí e-mailového klientu tj. do okna, kde pracujete s poštou.

Lightning se sliboval hodně dlouho. Nejprve se mluvilo o vydání v létě, pak v listopadu, následně v lednu a nyní konečně vyšel (půlka března). K dispozici je verze 0.1 a je určena pro Thunderbird 1.5. Po instalaci Lightningu bude okno Thunderbirdu vypadat nějak takto:

Náhled Lightningu

Můžete si všimnout, že okénko s kalendářem a seznamem událostí a úkolů je v levém sloupci pod složkami s poštou. To je docela nešikovné, pokud máte více poštovních účtů pod sebou či větší množství složek. Vzhledem k tomu, že jsem vždy považoval okénko s kalendářem jako takovou zbytečnost navíc, vyzkoumal jsem způsob, jak ho skrýt. Postačí, když do souboru userChrome.css přidá následující kód.

#ltnMinimonth {visibility:collapse;}
#folderPaneBox > vbox {max-height:(hodnota)px;}

Pomocí prvního řádku kódu skryjete okénko s kalendářem, pomocí druhého můžete nastavit maximální výšku seznamu s úkoly. Osobně bych ale radši přepínání mezi jednotlivými částmi aplikace ala Outlook.

Samotný Lightning 0.1 je vývojová verze. Pokud hledáte stabilní řešení, poohlédněte se spíš po Mozilla Calendar či Mozilla Sunbird. Autoři slibovali, že první verze bude bez chyb, které by způsobovaly ztrátu dat. To se však ne zcela povedlo. Osobně bych tedy Lightning 0.1 bral jako ukázku toho, že se něco takového vyvíjí a nevypadá to zas až tak zle. Prozatím je to takový horší Mozilla Calendar, ale má to perspektivu do budoucna. Chyb se však najde požehnaně.

Bylo by hezké, kdyby byl Lightning jednoho dne součástí Thunderbirdu (byť volitelnou), ale to je spíš hudba budoucnosti. Prozatím se k tomu nikdo nevyjádřil. Plánů do budoucna je ovšem hodně.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Pepík
Souhlasím se zbytečností okénka kalendáře a přehled úkolů si prohlížet jako e-maily by se mi líbilo nejvíc. Mezi účty, RSS kanály, lokální složkou mít úkoly a v pravé části jejich seznam a detail.

2. BoneFlute
Osobně jsem za to rád. Mozila Calendar mi shazoval TB. Takže je to jakoby naopak, než jak hovoříš.

3. kajinek32
dá se nějak sdílet kalendář sunbirdu s lightingem? dík za odpověď

4. JasnaPaka
Na dotazy slouží fórum podpory uživatelů, které je na adrese http://forum.czilla.cz/.

5. Roman
Jak je ten svět rozdílný. Mě osobně se to zrovna takhle líbí. I když - mám účtů víc a občas se nepodívám "pod okno". Takže možná outlookový styl by byl opravdu lepší... Každopádně díky za češtinu.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.