Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Proč lze přes Thunderbird odeslat menší zprávy než přes webové rozhraní?

Občas se ve fóru podpory uživatelů aplikací Mozilla objeví dotaz, proč v Thunderbirdu nejde odeslat zpráva s přílohou, která přes webové rozhraní freemailu jde. Odpověď je vcelku jednoduchá.

Pošta se odesílá přes SMTP server. Každá síť má svůj vlastní či se využívá přímo SMTP server poskytovatele. Když si v Thunderbirdu vytváříte nový účet, zadáváte jeho adresu. Každý takový server má nastaveno omezení, jak velkou e-mailovou zprávu přes něj lze poslat. Většinou je tato hodnota nastavena na pár MB. V případě mnou používaného SMTP serveru jsou to 2 MB.

Když skrze webové rozhraní pošlete e-mailovou zprávu s přílohou, děje se úplně to samé. Jen je využit SMTP server poskytovatele freemailu (Seznam, Centrum, Atlas apod.), který uživatel přistupující k poště přes Thunderbird nemůže použít. Tento server má nastavenou jinou maximální velikost zprávy, kterou lze odeslat. Toť vše. Jak velkou zprávu budete moci odeslat závisí na nastavení SMTP serveru a na straně žádného e-mailového klientu to nemůžete změnit.

Další možným zdrojem problému může být používání některého z antivirových programů (zvlášť Avastu).

Poznámka: Pokud chcete odesílat e-mailem x MB přílohu, zvažte, zda není vhodné použít nějakou webovou úschovnu a poslat dotyčnému pouze odkaz, kde si může soubor stáhnout. Osobně nejsem rád, když dostávám e-mailem x MB přílohu bez varování.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. vladimír
možným řešením je vlastní (lokální) smtp

2. Zuj
www.yousendit.com, a je to.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.